Column Grietje van Selst: ‘Uit de oude doos’

Assen

Een goed afscheid helpt je verder

En dat is elke keer weer een ander verhaal Uit de oude doos Het afscheid van hun tante is goed voorbereid. 97 jaar is ze geworden. Nadat we vanuit de zorginstelling met de rouwstoet langs haar woning zijn gereden, arriveren we bij het kerkje waar ze, totdat ze niet meer kon, de zondagse diensten bezocht. Als de kist voorin is neergezet, het bloemstuk met houten stronk er op en vijf kaarsen bij de foto, lijkt het alsof ze daar thuis is. ,,Het plaatje klopt”. De neef en nichten (broer en zussen van elkaar) hebben een goede band met tante gehad. In de afscheidsdienst worden vele herinneringen opgehaald. ,,Niet teveel hagelslag op je boterham”, ,,Ze kon zo mooi voorlezen.” Eén van hen heeft uit de oude doos een aantal boekjes meegenomen: Oudhollandse liedjes en ,,Nuttige wenken voor handwerken”. Voor in het boekje staat de naam van haar oma geschreven. Losse blaadjes met spreuken leest ze voor. Eén van de oude liedjes klinkt door de speakers. De gasten, veelal leeftijdgenoten van tante, zingen het mee met stralende ogen en een glimlach om de mond. Alsof ze teruggaan in de tijd, de tijd waarin ze nog jong en vitaal zijn. De tijd van vertelplaten, sokken stoppen, het houten wasrek in de tuin. Na de plechtigheid komt het gezelschap samen in het zaaltje achter de kerk. De nichtjes hebben er bladen met foto’s neergelegd. Hier en daar staat er een vraagteken naast. Misschien kan één van de gasten ophelderen wie er op de foto staan? Zo gaat het delen van herinneringen nog even door, totdat het tijd is om tante te begeleiden naar het crematorium. Daar tillen ze samen de kist uit de auto en nemen afscheid van haar. En niet alleen van haar, maar ook van haar generatie. Met herinneringen in de oude doos, maar meer nog in het hart. Grietje van Selst De columns van Grietje en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje, ‘Bijzondere verhalen over afscheid’ , hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code GB te zenden aan: bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama