Provincie: duurzame drones met waterstoftechnologie

ASSEN

DroneHub GAE gaat samen met Holthausen Groep aan de slag om drones op waterstof te bouwen.

Met deze nieuwe techniek kunnen drones verder vliegen en sneller opladen. Voor bepaalde typen drones is waterstof-technologie een goede en duurzame oplossing. Op dit moment kunnen de meeste drones maar twintig minuten vliegen. Voor bijvoorbeeld pakketbezorging met drones is dat niet lang genoeg. Drones op waterstof hebben dat probleem niet. Die kunnen veel langer in de lucht blijven, tot wel meerdere uren. Gedeputeerde Henk Brink: ‘De dronesector barst van de dynamiek. Als we ontwikkelingen in de sector nu stimuleren, zorgt dat in de toekomst voor werkgelegenheid. En denk eens aan de mogelijkheden. Drones op waterstof kun je bijvoorbeeld inzetten bij reddingsoperaties en bij leveringen van noodmedicatie naar de Waddeneilanden. Maar denk ook aan gebruik voor agri-toepassingen, zoals precisielandbouw’. Naar een duurzame Noordelijke economie Eén van de partners van de DroneHub GAE is Holthausen Groep. Zij zijn waterstofspecialist en willen de noordelijke economie verder verduurzamen. ‘Optrekken met partners als de DroneHub GAE en de provincie Drenthe is hierbij heel belangrijk. Samen kom je verder.’, aldus algemeen directeur, Stefan Holthausen, van Holthausen Groep. Hoe werkt een drone op waterstof? Egbert Swierts, directeur van Omni-Drones Academy en partner van de DroneHub GAE, legt uit: ‘Als je een brandstofcel combineert met een accu, houdt de drone het uren vol. Het laden wordt daarnaast ook versneld. Waar het laden voorheen één tot twee uur kostte, tank je de drone nu in slechts drie minuten vol.

Onderzoek

Op dit moment onderzoekt een team van ondernemers samen met Holthausen Groep of het bouwen van een prototype haalbaar is en wat de kosten hiervan zijn. De resultaten van dit onderzoek verwachten we halverwege oktober. Bij een positief resultaat willen de bedrijven, samen met de provincie, een prototype bouwen.

DroneHub GAE

DroneHub GAE is hét kennis-, innovatie- en ontwikkelcentrum voor drones met civiele toepassingen. In de DroneHub GAE werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen om drone-business te ontwikkelen, te faciliteren en om innovatieve oplossingen te onderzoeken op het gebied van drones. Doel is belemmeringen voor dronetoepassingen weg te nemen, waardoor werkgelegenheid wordt gecreëerd. Partijen die dit initiatief kunnen versterken, zijn van harte welkom. Provincie Drenthe is initiatiefnemer tot de oprichting van de Dron.

Auteur

Albert-Jan Garama