Fietsen langs brinken en over essen bij Rolde

ROLDE

Nationaal Park Drentsche Aa heeft een 5-sterren status. Dat is te danken aan de gaafheid van de landschappelijke- en cultuurhistorische samenhang in het gebied.

Belangrijke dragers daarvan zijn: kleine (boeren)dorpen met historische boerderijen, oude brinken en essen, omringd door kenmerkende beekdalen en jongere (heide)veldontginningen. De fietstocht gaat door het mooie middengebied van het Nationaal Park. In Rolde fietsen de deelnemers door het historische centrum naar het fraaie ringbrinkdorp Balloo. De tocht vervolgt langs of over het Ballooërveld en door het beekdal van het Loonerdiep naar het dorp Taarlo. Vandaar gaat het via Oudemolen, de Gasterse Duinen, Gasteren en het Gasterse Holt en het beekdal van de Scheebroeken loopje naar het dorp Anderen. Via het beekdal van het Andersche diep bereiken de deelnemers de cultuurhistorisch unieke oostelijke entree van Rolde. Zondag 24 september om 11.00 uur, aanmelden drenthe@ivn.nl. NP Toegangspoort 'Onder de Molen' in Rolde. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Onderweg wordt ‘in het veld’ gepicknickt (zelf meenemen). Honden worden niet toegelaten tijdens deze fietstocht.

Auteur

Albert-Jan Garama