Column Cultureel Hart Assen met Josien van Beek: 'Gruwelijk inspirerend!'

Assen

Gruwelijk inspirerend!

ASSEN - Vijfenzeventig pagina’s, zo dik is het boekje met al het lesmateriaal voor de Kinderboekenweek dit jaar. Het is een prachtig vormgegeven boekje geworden, met daarin lessen en les-ideeën voor in de Kinderboekenweek (van 4 tot 15 oktober). Elke pagina is zorgvuldig samengesteld, gecontroleerd op foutjes en voorzien van kleurrijke afbeeldingen. Een paar dagen voor de deadline kregen we een telefoontje van onze drukker: er kon geen nietje door ons mooie maar te dikke boekje. Zou het materiaal nu wel op tijd binnen zijn? Gruwelijk spannend! Laat dit nou net het thema van deze Kinderboekenweek zijn, of eigenlijk gaan zij nog een stapje verder: Gruwelijk eng! De door de bibliotheek geselecteerde boeken gaan allemaal over (weer)wolven, zombies, monsters, mummies of griezelhuizen. Het ICO, Garage TDI en de Bibliotheek - DNK hebben bijna 30 verschillende lessen bij deze boeken bedacht. Leerlingen gaan bijvoorbeeld een voetbalzombie maken van ijzerdraad, oefenen op de zogenaamde bibberswing of hun eigen stopmotion thriller maken met behulp van een iPad. We laten basisschoolleerlingen op deze manier kennis maken met álle kunstdisciplines. De lessen tijdens de Kinderboekenweek worden gegeven door netwerkdocenten van het ICO, Garage TDI en DNK, maar ook door de leerkrachten van basisscholen uit Assen, Aa en Hunze en Tynaarlo zelf. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen komen zij voorafgaand aan de Kinderboekenweek samen voor een inspiratiemiddag. Netwerkdocenten proberen de leerkrachten door middel van masterclasses, workshops en pitches zo goed mogelijk voorbereid op de lessen weer naar huis te laten gaan. Het ICO, de bibliotheek en Garage TDI organiseren deze bijeenkomst dit jaar al voor de vijfde keer op rij. We zijn best trots op deze samenwerking, we weten elk jaar maar liefst 160 leerkrachten te inspireren en enthousiasmeren voor ons creatieve lesprogramma. De inspiratiemiddag vond dit jaar op woensdag 13 september plaats in DNK. Op deze middagen voel je weer extra sterk dat er in Assen heel veel creatieve energie aanwezig is! Zo konden we het zonnige gevoel van tijdens het Preuvenement weer even terug halen... De komende tijd trotseren we de herfst door weer volop aan de slag te gaan met de onderwijsprogramma’s Meer Muziek en Cultuurmenu, met Kunstbende en met Jeugdorkestendag Symfonica in D op 4 november in Emmen! Josien van Beek, Adviseur Onderwijs & Amateurkunst ICO.

Auteur

Albert-Jan Garama