Huus van de Taol heeft driehonderd Drentse taalkaarten op taalkaartenwebsite

BEILEN

Het Huus van de Taol heeft sinds 2010 een prachtige website www.drenthe.digitaalkaart.nl waarop in één oogopslag te zien is waar de taalgrenzen in Drenthe liggen.

Die website is sinds de presentatie gegroeid van honderd naar ruim 300 kaarten. De website geeft daarmee een steeds completer beeld van de onzichtbare, dat wil zeggen alleen hoorbare, taalgrenzen in Drenthe. Sinds kort zijn er bijvoorbeeld Drentse taalkaarten van de Nederlandse woorden ‘naam’, ‘paar’, ‘dief’ en ‘hoesten’, maar ook van de werkwoorden ‘gaan’ en ‘staan’ en de telwoorden ‘één’, ‘twee’, ‘drie’ en ‘vier’.

Het Nederlandse woord ‘naam’ kan in het Drents naom (Noord-Drenthe), naome (Veenkolonies), naam (Zuidoost-Drenthe), name (Zuidwest-Drenthe) en naeme (West-Drenthe) zijn. Het Nederlandse ‘dief’ kan in het Drents een ‘dief’ (Zuid-Drenthe), ‘deef’ (omgeving Beilen), ‘deeif’ (tussen Eext en Norg), ‘deif’ (Kop van Drenthe) of ‘daif’ (Veenkolonies) zijn.

Daarentegen kennen de Nederlandse werkwoorden ‘gaan’ en ‘staan’ beiden maar één Drentse variant; te weten gaon en staon.

De kaarten zijn gemaakt op basis van gegevens van de digitale versie van het Woordenboek van de Drentse Dialecten van dr. G.H. Kocks en de Reeks Nederlandsche Dialectatlassen.

Wie geïnteresseerd is in de Drentse taal, kan op deze website naar hartenlust grasduinen. Wie meer wil weten over de Drentse taal, cultuur en geschiedenis kan een Drenthecursus volgen bij het Huus van de Taol. Wie vragen heeft over de Drentse taal kan mailen of bellen met het Huus van de Taol info@huusvandetaol.nl of 0593-371010.


Auteur

Redacteur