Collectant Nierstichting bezoekt Midden-Drenthe

MIDDEN-DRENTHE

Ruim 70.000 vrijwilligers gaan van 17 tot en met 23 september in heel Nederland van deur tot deur tijdens de collecteweek van de Nierstichting.

Ook in Beilen, Westerbork en omgeving gaan veel enthousiaste collectanten op pad. Alle bijdragen helpen om nierpatiënten hun leven terug te geven. En dat is hard nodig, want dialyseren is geen leven, maar overleven. Daarom zet de Nierstichting alles op alles voor de draagbare kunstnier. Na twee mislukte transplantaties moet Fabian Cornelissen (37) dialyseren om in leven te blijven. 40 uur per week zit hij vast aan een enorm dialyseapparaat en kan hij geen kant op. In die tijd kan hij niet werken, niet naar buiten, niet op pad met zijn gezin.De draagbare kunstnier die de Nierstichting ontwikkelt, geeft Fabian en andere nierpatiënten hun leven terug.

Draagbare kunstnier

“Werken je nieren niet, dan ga je dood. Dit klinkt misschien hard, maar is helaas wel de realiteit", zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. “Dialyseren houdt nierpatiënten in leven, maar is loodzwaar. Patiënten zitten urenlang per week vast aan een groot apparaat in het ziekenhuis en kunnen geen kant op. De draagbare kunstnier is een kleine, lichtere en gebruiksvriendelijkere versie van de bestaande dialyseapparatuur. Daardoor makkelijker mee te nemen. Patiënten kunnen zo meerdere uren, overdag of ’s nachts, dialyseren op een plaats die zij zelf kiezen, en zijn voor het dialyseren niet meer gebonden aan het ziekenhuis. Het geeft nierpatiënten meer bewegingsvrijheid en de vrijheid om zelf hun leven in te richten, en hiermee hun leven terug.”

Collecte essentieel

Donaties zijn de enige bron van inkomsten van de Nierstichting, die geen structurele subsidie ontvangt van de overheid. “De collecte is essentieel voor het werk van de Nierstichting”, benadrukt Natasja Strijker, Collectecoördinator van de Nierstichting in Beilen en Willy de Groote, Collectecoördinator in Westerbork e.o. “Iedere bijdrage aan de collecte helpt om nierpatiënten hun leven terug te geven.”Dat kan alleen dankzij de inzet van collectanten en steun van donateurs. Draag ook bij en geef nierpatiënten hun leven terug.Geef aan de collectant of draag direct bij: SMS NIER naar 4333 voor een eenmalige donatie van 2 euro of geef via nierstichting.nl.

In cijfers

• 6.500 mensen moeten dialyseren om in leven te blijven. Jaarlijks overlijdt 1 op de 6. • 50.000 mensen hebben momenteel ernstige nierschade en krijgen mogelijk te maken met dialyse of transplantatie. Zij hebben hoog risico op hart- en vaatziekten. • 16.000 mensen hebben nierfalen, waarvoor ze een nierfunctievervangende behandeling (hebben) ontvangen: dialyse of transplantatie. • In 2016 besteedde de Nierstichting 15,8 miljoen aan een beter leven van nierpatiënten en de preventie van nierziekten

Auteur

Albert-Jan Garama