Motorcrossspektakel MXGP Assen

Assen

Het TT circuit was afgelopen weekend decor van de één na laatste ronde van het wereldkampioenschap motorcross: de MXGP.

ASSEN - Doet ie het of doet ie het niet? Die vraag kon afgelopen zondag op twee motorcrossers slaan: Zou Nederlander Jeffrey Herlings zijn thuiswedstrijd winnen? En/of zou zijn Italiaanse teamgenoot Tony Cairoli de wereldtitel pakken in Assen? Beide heren kregen daartoe twee kansen.

Cijfers

Eerst even wat cijfers. Afgelopen weekend werd de MXGP, het wereldkampioenschap motorcross, voor de derde keer op rij op het TT-circuit in Assen gehouden. Het heilige asfalt van de Cathedral of Speed wordt daarvoor veranderd in een grote motorcrossbaan. En daarvoor is zand nodig, heel veel zand. Tweeëntwintigduizend kuub om precies te zijn. En dat zand wordt geleend van defensie. Elfhonderd keer rijden de vrachtwagens van het nabij gelegen terrein van defensie naar het TT circuit met een lading zand. Binnen vijf dagen wordt een crossbaan aangelegd van anderhalve kilometer. De eerste editie van de MXGP in Assen telde 35.000 toeschouwers. Vorige jaar kwamen er 5000 minder. Het weer zat tegen en op dezelfde dag werd de Grand Prix van Belgie verreden met Max Verstappen. Daarom is het motorcrossspektakel dit jaar twee weken verschoven op de kalender. Gevolg: Ondanks het slechte weer op zaterdag kwamen er over het hele weekend ruim 36.000 bezoekers.

Het Perfecte Plaatje

Als die 36.000 bezoekers goed hebben opgelet zagen ze een aantal bijzondere exemplaren tussen de persfotografen: onder andere Roel van Velzen en Estelle Cruijff. Zij waren in het kader van het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje op zoek naar de perfecte motorcrossfoto. In Het Perfecte Plaatje vechten een aantal BN-ers uit wie van hen de beste fotograaf is. Het Perfecte Plaatje wordt vanaf eind oktober uitgezonden op RTL4.

Hij doet het

Terug naar de wedstrijd. Of we nu Jeffrey Herlings of Tony Cairoli hadden ingevuld bij de bij de vraag die we aan het begin van dit artikel stelden, het antwoord luidt hetzelfde: Ja, hij doet het! Jeffrey Herlings won de MXGP van Assen. Twee keer zelfs. En de kwalificatie op zaterdag was ook al een prooi voor de Nederlander. De eerste race kwam Herlings niet heel goed uit de startblokken, viel zelfs even terug naar plek tien, maar vocht zich weer terug. Halverwege kwam hij aan de leiding en gaf die ook niet meer uit handen. Cairoli werd tweede en is daarmee in de stand om het wereldkampioenschap niet meer te achterhalen. De Italiaanse motorcrosser stelde zijn negende kampioenschap veilig. Blijdschap en vuurwerk. Vuurwerk waarvan niet veel te zien was, Wel te horen. Cairoli houdt goede herinneringen aan Nederland, Ook zijn eerste wereldkampioenschap, behaalde hij in Nederland. Toen nog in de MX2-klasse. De tweede manche was wederom een prooi voor Jeffrey Herlings die ongenaakbaar was dit weekend. Voor Cairoli deed die tweede wedstrijd er niet zoveel meer toe. ‘Misschien rijd ik die wel dronken als ik de eerste manche kampioen wordt’, grapte hij vooraf. Alcohol of niet, hij werd die tweede race nog wel zesde. Maurice Vos. Jeffrey Herlings was ongenaakbaar afgelopen zondag. Foto Maurice Vos.

Auteur

Albert-Jan Garama