Video | MXGP Assen: Herlings wint, Cairoli knalt naar negende wereldtitel

ASSEN

36.000 mensen bezochten over het weekend de derde Motocross Grand Prix of the Netherlands op het TT Circuit Assen, zaterdag 9 en zondag 10 september.

Jeffrey Herlings kreeg een staande ovatie met zijn overwinning in de ‘koningsklasse’ MXGP, maar het echte vuurwerk was letterlijk voor Antonio Cairoli. Hij pakte met de tweede plaats in de MXGP zijn negende wereldtitel motorcross en dat mocht de buitenwereld weten ook. Via knallend vuurwerk werd hem direct na de finale van race één een eresaluut gebracht en amper een seconde later ging de 31-jarige Italiaan op de schouders. Te midden van dolenthousiaste monteurs en begeleiders kreeg de KTM-coureur een spontane huldiging op het circuit. Tijdens de race leek Cairoli rechtstreeks op de eerste plek af te stevenen, maar met nog elf minuten en twee ronden te gaan was het Herlings, gekomen vanuit vierde positie die hem passeerde en zich in leidende positie manoeuvreerde. Die eerste plek behield Herlings tot het einde. Cairoli werd tweede en de Brit Max Anstie werd derde. Voor Jeffrey Herlings verliep race twee ook succesvol. De Elsendorper was onstuitbaar en met een voorsprong van maar liefst 34 seconden op de Duitser Nagl, sloot hij zijn optreden in Assen af. De kersverse wereldkampioen Cairoli werd zesde, maar dat deerde hem niet, zijn negende wereldtitel was binnen.

Jonass nog geen wereldkampioen

Het is Pauls Jonass (Lat) niet gelukt voortijdig de wereldtitel in de MX2 naar zich toe te trekken. Jonass legde een mooie basis voor een eventuele wereldtitel in race 1. Daarin behaalde hij een zwaar bevochten zege, waarbij hij de Spanjaard Jorge Prado Garcia slechts tweehonderdste van een seconde tweede werd. Calvin Vlaanderen, die zowel een Nederlands als een Zuid-Afrikaans paspoort heeft, werd vierde. Maar in race twee kon hij niet optimaal scoren. Met de zevende positie leverde hij juist punten in ten opzichte van zijn naaste concurrent Jeremy Seewer. Deze legde zondag in race twee beslag op de tweede plek en kan volgende week in Frankrijk, wanneer veel tegenslag heeft Jonass, zelfs nog wereldkampioen worden.

Van de Ven bijna wereldkampioen

Ze was net als zaterdag oppermachtig in de WMX, Nancy van de Ven. Met haar overwinning in de WK-cross voor vrouwen greep Van de Ven ook de eerste plek in de tussenstand van het WK. Die snoepte ze af van haar rivale Courtney Duncan, die zondagochtend niet verder kwam dan de vierde plaats. Daardoor gaat Van de Ven alleen aan de leiding met twee punten voorsprong op Duncan. “Het ging gisteren al heel goed en ik wist dat het vandaag ook zou moeten kunnen en gelukkig is dat uitgekomen”, aldus Van de Ven, die geen druk kende. “Ik heb het gehele seizoen last van spanning, maar de laatste twee wedstrijden is dat helemaal van mij afgevallen. Ook tijdens de race merkte ik geen druk.” Dat ze blij was met haar twee overwinningen op het TT Circuit lijdt geen twijfel. “Hier doe je het voor. Hiervoor ben ik in training. Ik zit goed in mijn vel.” Met alleen de wedstrijd in Frankrijk nog voor de boeg, volgend weekend, lijkt Van de Ven op weg naar de wereldtitel.

Zerava wereldkampioen Veteranen

Voor Martin Zerava begon de tweede dag van de MXGP bijzonder goed. In race twee van de klasse VMX had hij zondagochtend genoeg aan de derde plaats om zich wereldkampioen bij de veteranen 2017 te mogen noemen. De basis voor die titel legde de Tsjech zaterdag al toen hij met de winst in race één. Zerava startte matig en lag na de eerste doorkomst op de achtste plaats. Via een terugval naar de dertiende positie, klom hij vervolgens op om na ronde negen als tweede door te komen. Ook bij de voorlaatste doorkomst had Zerava die positie te pakken, maar in de laatste ronde zakte hij naar de derde plek. Geen probleem, want naaste concurrent Christian Ravalia uit Italië, die gisteren tweede werd, eindige zondag als tiende. Daardoor kwam de wereldtitel in handen van de 44-jarige Tsjech. Beste Nederlander in race twee werd Danny Langenberg uit Tilburg, met de achtste plaats.

Stuurman en Kroon in EMX 150

Dat de Nederlandse crossjeugd zich uitstekend manifesteert liet Kjeld Stuurman zien in de EMX150. In deze juniorklasse gingen de eerste twee plaatsen naar Nederlands crosstalent. Dylan Kroon wist tweede te worden en de twee vaderlandse coureurs hadden maar liefst dertien seconden voorsprong op de Zweed Anton Graaf Nordström die genoegen moest nemen met de derde plaats.

Sfeervol en stadionachtige motorcross

Provincie Drenthe en Gemeente Assen verleenden subsidie aan het evenement dat van het Circuit van Drenthe de enige huidige circuitfaciliteit ter wereld maakt met zowel een WK Motorwegrace als een WK Motorcross op hetzelfde terrein. In een periode van een week werd het benodigde zand vanaf het nabijlegen defensieterrein uitgereden. Aannemer De Romein uit Veendam richtte hiermee een motorcrossbaan in die over het binnenterrein langs de Hoofd- en GT-tribune voerde, waarmee optimaal gebruik werd gemaakt van de bestaande faciliteiten voor publiek, pers, deelnemers, organisatie en gasten. De Grote Prijs van Nederland op het TT Circuit Assen bleek daarmee voor het derde jaar op rij een sfeervol, stadionachtig evenement rondom 's werelds beste motorcrossers.

Auteur

Albert-Jan Garama