Muziektheater over WO I (14-18) in Gevangenismuseum Veenhuizen

VEENHUIZEN

Na lovende reacties van publiek en pers komt Theater Nomade in de nazomer van 2017 in het kader van 100 jaar 1e Wereldoorlog met de reprise van de muziektheatervoorstelling 14-18, een multidisciplinair programma met 40 voorstellingen op 10 erfgoedlocaties en een serie theaterzalen.

De Nomade karavaan reist door het land. Locatieprojecten op het Forteiland en in het Vredespaleis zijn reeds gepresenteerd en nu volgt Veenhuizen. Rondom de voorstelling worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een reizende tentoonstelling, een re-enactment groep WO I, schoolvoorstellingen, lezingen en rondleidingen. Veenhuizen heeft een bijzondere binding met de Eerste Wereldoorlog. Belgische vluchtelingen zijn daar in die oorlog opgevangen en gehuisvest. Tevens de plek waar paupers ondergebracht werden. De voorstelling en tentoonstelling zijn meerdere dagen te zien in het Gevangenismuseum en wel op woensdag 20, vrijdag 22, zaterdag 24 en zondag 25 september. Zaterdag en zondag zijn er ook drie verkorte voorstellingen die met een entreekaart voor het Gevangenismuseum te zien zijn.

Filmbeelden

De voorstelling begint met authentieke filmbeelden van de opening van het Vredespaleis in 1913. Een jaar later begint de allesvernietigende loopgravenoorlog, die de geschiedenis in is gegaan als de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. In het redactielokaal van het socialistische Dagblad het Volk bespreken journalist Jacob Domela en de pacifistische politiek tekenaar Albert Hahn hun politieke positie in de stroom van wereldhistorische gebeurtenissen. Berichten over de loopgravenoorlog, revolutionaire bewegingen en vallende keizerrijken komen via, telegraaf, kranten, telefoon, zwart-wit foto’s en filmbeelden het redactielokaal binnen. 1 miljoen Belgische vluchtelingen komen naar Nederland. Een aantal Nederlanders speelt in deze oorlog een illustere rol. Mata Hari, die in Parijs 1917 op beschuldiging van dubbelspionage werd gefusilleerd. Anthony Fokker, die duizenden superieure Duitse jachtvliegtuigen liet bouwen. Generaal Snijders, die in het geheim pro-Duits adviseerde. Koningin Wilhelmina, die de neutraliteit van het koninkrijk wist te bewaren en SDAP-leider Troelstra, die in november 1918 de revolutie wilde uitroepen. Tenslotte de Duitse Keizer Wilhelm II, die asiel kreeg in het Utrechtse Huis Doorn Acteurs en Musici spelen en verbeelden in wisselende kostuums de hoofdfiguren in het drama van de 1e Wereldoorlog in Nederland. Scenario en regie: Ab Gietelink, uitvoerende acteurs: Ab Gietelink en Marcel Schouwstra. Musici: Gottfrid van Eck en Geleijn van der Ham. Meer info: www.theaternomade.nl . Kaartverkoop voor de reguliere voorstellingen: theater DNK, www.dnk.nl

Auteur

ggeersing