Open Monumentendag Veenhuizen: van Pauperparadijs tot grafverhalen

REGIO

‘Boeren, burgers, buitenlui’ is het thema van de landelijke Open Monumentendagen, dat ook door het comité in de gemeente Noordenveld is opgepakt.

De Open Monumentendagen zijn zaterdag 9 en zondag 10 september. Het thema krijgt vorm in een reeks van activiteiten, in meer of mindere mate. Daarnaast zijn diverse ‘bekendere’ monumenten voor publiek geopend. In de hele gemeente Noordenveld is van alles te doen, zoals eerder gemeld door het Roder Journaal. Een deel van de activiteiten vindt plaats in Veenhuizen. Hier is zaterdag aan de Stoomweg een rondleiding over het voormalige Derde Gesticht (vooral bekend geworden door boek en theaterspektakel Het Pauperparadijs), met extra info over het recente archeologisch onderzoek en de grote brand in 1962. Daarbij werd een deel van de voormalige katoenspinnerij verwoest. Met foto's en demonstraties van de brandweer van Veenhuizen wordt de brand toegelicht. Het imposante gebouw was voor het laatst in gebruik als gesticht voor onder anderen landlopers en droeg de naam Bergveen. Deze 'buitenlui' waren waarschijnlijk de laatste paupers van Veenhuizen... Een deel van het complex is nu Bed&Breakfast. De rondleidingen vanuit Coco Maria zijn om 13.30 en 15.30 uur, met daar tussen om 14.30 uur info over de brand. Zondag is er vanaf het Gevangenismuseum een (gratis) rondwandeling met gids langs monumentale panden. Aanmelden kan via info@gevangenmismuseum.nl. Die dag is ook de elektriciteitscentrale geopend en wel van 12.00-17.00 uur. In galerie Deco Loge (Oude Gracht) is zaterdag en zondag onder meer aandacht voor de werf en de voormalige timmerwerkplaats en lampen uit de gevangenis. De resultaten van een onderzoek naar de gevolgen van detentie staan beide dagen centraal in Bouw en Bindhuis, het voormalige directiehotel. Het graftrommelmuseum van Leo en Pieke van Doorn aan de Bergveenweg 1 is beide dagen open van 11.00 -17.00 uur. In dit museum hebben graftrommels en grafkransen hun oorspronkelijke glorie teruggekregen. Graftrommels en bloemenkransen en het bijzondere gereedschap zijn tentoongesteld. Op de begraafplaats aan de Eikenlaan is beide dagen om 13.30 uur een rondleiding door Anja Schuring, auteur van 'De arme dood' over de duizenden armengraven, de witte kruisen en andere bijzondere graftekens. De vrijwilligers van de begraafplaats presenteren verder in het lijkenhuisje een foto-expositie met foto’s van graven en graftekens (13.00-15.00 uur). Meer info over het hele programma in de gemeente Noordenveld op www.roderjournaal.nl en www.openmonumentendag.nl  

Auteur

ggeersing