VTZD bestaat 15 jaar

Assen

De stichting Vrijwilligers Terminale Zorg Drenthe (VTZD) bestaat 15 jaar. Bij de stichting werken 350 vrijwilligers die worden ondersteund en begeleid door negen beroepscoördinatoren.

ASSEN - Het jubileum is al gevierd met een theatervoorstelling in het Atlastheater in Emmen. ,,In het najaar krijgt dit nog een vervolg voor de vrijwilligers door middel van een workshop”, vertelt Grietje Bruins, algemeen manager VTZD. Deze wordt gegeven door trainers van de landelijke organisatie voor Vrijwillig Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) en is gebaseerd op het gedachtengoed van hoogleraar Anne Goossensen. ,,Je gaat als vrijwilliger een band aan met mensen en dat is erg belangrijk. Daar doet zij onderzoek naar. De theorie van haar wordt vertaald naar praktische tips voor vrijwilligers.” ,,Wij zijn aangesloten bij de landelijke organisatie VPTZ.” Deze organisatie ondersteunt met bijeenkomsten en zij zetten jaarlijks een scholingen en trainingen op. ,,Voordat de VTZD is ontstaan, waren er ook organisaties die aan vrijwillige terminale thuiszorg deden. Daarnaast waren in Assen, Emmen en Hoogeveen initiatieven om een hospice op te richten. Deze provinciale terminale thuiszorgorganisaties en de hospices zijn gaan samenwerken in VTZD De beroeps coördinatoren ondersteunen en begeleiden vrijwilligers, zodat zij goed hun werk kunnen doen. ,,Zowel de vrijwilligers die bij de mensen thuis komen als de vrijwilligers in het hospice en de beroepskrachten zijn belangrijk in de terminale zorg. Ik als algemeen manager zorg ervoor de vrijwilligers en coördinatoren hun werk goed kunnen doen. We organiseren als VTZD praktijktrainingen voor de vrijwilligers.” Bijvoorbeeld tiltechnieken en veilig thuis. ,,Daarbij kun je denken aan als een cliënt niet wil dat een bepaald persoon binnenkomt, hoe je daarmee om kunt gaan.” Voor scholing wordt gekeken waar een vrijwilliger behoefte aan heeft, dit kan zowel een landelijk scholing zijn als een scholing per gebied of provinciaal. Grietje ziet dat de organisatie door de jaren heen professioneler is geworden. Ze signaleert ook de maatschappelijke ontwikkeling dat zowel de zorgvraag thuis als in het hospice enorm aan het groeien is. ,,Mensen worden ouder en blijven langer thuis. De reacties over de thuisvrijwilligers als die in het hospice zijn positief zowel van mantelzorgers als familieleden. We horen vaak hadden we dit maar eerder geweten.” Veel vrijwilligers hebben in de naaste omgeving met terminale zorg te maken gehad. Natuurlijk zijn er moeilijke momenten maar er wordt ook veel gelachen, benadrukt Grietje. Daarnaast is er zeker ook aandacht voor de familie en de mantelzorger. ,,In het hospice zijn de kamers ingericht met goede bedden, een zitje en tv. Persoonlijke bezittingen mogen mee, het is wat men zelf prettig vindt. De familie mag komen wanneer ze willen en als ze willen blijven slapen kan dat. Elk hospice heeft wel een logeerkamer. Die wordt vooral gebruikt voor familieleden die iets verder wonen. In het hospice zijn nauwelijks regels, de mensen moeten daar kunnen zijn zoals ze willen.” Ook in de thuissituatie kunnen mensen leven en sterven zoals zij zelf willen. Vrijwilligers ondersteunen daarbij. Cindy Houwen. Foto Sigrid Van Elk Hummelen.

Auteur

Albert-Jan Garama