Robin4music: recensie Joseph Huber - The suffering stage (‘17)

Assen

Joseph Huber - The suffering stage (‘17)

ASSEN - Nadat de rockende bluegrass band .357 String Band in 2010 uit elkaar ging, besloot mandoline en banjo speler Joseph Huber verder te gaan als songwriter. Hij heeft sindsdien niet stil gezeten, na albums als Bury Me Where I Fall (‘10), Tongues Of Fire (‘12) en The Hanging Road (‘14) is hier alweer zijn 4e studioalbum: The Suffering Stage. Joseph heeft zich ontwikkeld tot multi-instrumentalist, bij optredens vaak zittend op een drumstel met een beatring (tamboerijn) bespeeld door zijn linkervoet en drummend met zijn rechter, een gitaar in zijn handen en een mondharmonica om zijn nek. Woorden schieten te kort als het gaat over het liedjes van Joseph, hij weet melancholie en weemoed te verwoorden in tijdloze verhalen. Niet dat de liedjes overdreven droevig klinken, ook op dit album hoort je zijn roots uit de bluegrass terug. Viool, mandoline en banjo vullen zijn gitaarwerk aan tot een volle en complete sound. Het album opent met Playground / Battlefield en Sons of the Wandering. Catchy uptempo nummers die klinken alsof Bruce Springsteen niet in New Jersey, maar in Texas opgegroeid zou zijn. Vasthoudende aan deze Springsteen metafoor, gaan we met de nummers Diminished Things en The Suffering Stage naar het album Nebraska. Nummers van respectievelijk 5:31 en 7:15 lang. Schitterende liedjes met mooie instrumentale stukken. De tweede helft van het album gaat verder met 16-10, woordspelingen over blackjack, poker en roulette komen hier naar voren, maar het wordt nooit flauw of vervelend. Anders dan op zijn eerste drie albums weet Huber hier te verrassen met de toevoeging van elektrische gitaar op het nummer Sea of Night en piano op de afsluiter Souls Without Maps. Al met al een prachtig roots album, wat zich niet direct in het hokje singer-songwriter laat stoppen. Oktober dit jaar komt hij naar Nederland en hopelijk letten ze bij De Wereld Draait Door ook een beetje op, want één keer John Moreland in de uitzending hebben is wat mij betreft veel te karig. Goede muziek verdient zo’n podium, en Joseph Huber maakt geweldige muziek. Robin Ploegstra Robin Ploegstra verzorgt met enige regelmaat een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama