De Drentse Zaak: 'Helderheid helpt een ondernemer verder’

Assen

Iedere twee weken houdt Stichting Ondernemersklankbord in De Drentse Zaak een inloopspreekuur. Tijdens de spreekuren helpen de adviseurs andere ondernemers met onder meer hun bedrijfsplannen.

ASSEN - Iedere woensdagochtend in de even weken zijn de adviseurs van het Ondernemersklankbord aanwezig in De Drentse Zaak. In een van de kantoorruimtes helpen ze sinds maart ondernemers met vragen. Inmiddels liggen er zeven spreekuren achter ons. Gerard Pit, regiovoorzitter van Ondernemersklankbord Drenthe, kijkt tevreden terug: ,,Nog iedere keer komen er mensen met hun plan. Vaak zitten ze vast en weten ze niet hoe ze verder moeten. Wij willen ze graag verder helpen en kijken daarom hoe rendabel de plannen zijn. Ze moeten er wel hun brood mee kunnen verdienen. We proberen ze inzicht in de markt te geven en kijken hoe die functioneert. Dat doen we ter plekke. Vaak weet ik namelijk van tevoren niet wie ik tegenover mij heb zitten. Het is iedere keer weer een leuke verrassing en uitdaging. In een uurtje helpen we ze echt op weg.” Pit helpt de ondernemers vaak samen met een andere adviseur van de stichting. ,,Zo kunnen we sparren. We bekijken de plannen vaak ook van een totaal andere kant. Eén van mijn collega’s heeft veel over de wereld gereisd en weet daardoor veel over landen en culturen. Dat komt goed van pas wanneer mensen bijvoorbeeld plannen hebben om te handelen met het buitenland.”

Eye-opener

Stichting Ondernemersklankbord is een organisatie waar succesvolle, oud-ondernemers hun kennis en ervaring delen met andere ondernemers. Het doel van de adviseurs is het vergroten van de succeskansen van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB), de agrarische sector en maatschappelijke culturele instellingen. De stichting vormt vooral een klankbord. Vrijwilligers van de organisatie zijn daarom gesprekspartners. Ze werken persoonlijk, praktisch en oplossingsgericht. ,,We bieden geen kant-en-klare oplossingen. We reageren met behulp van onze ervaring op plannen van de ondernemer. Waar liggen kansen? Waar kan een ondernemer geld mee verdienen? Het gesprek kan soms echt een eye-opener zijn. Het is altijd goed als een buitenstaander ook naar je plan kijkt. Zelf zit je er vaak te diep in”, legt Pit uit. Af en toe betekent dit dat ze ook minder leuke adviezen moeten geven. ,,Soms moet je tegen ondernemers zeggen dat ze er toch maar niet aan moeten beginnen. Dat is heel lastig, maar je probeert ze toch te behoeden voor een fiasco. Helderheid helpt een ondernemer uiteindelijk verder. Of we adviseren dat ze nog even door moeten sparen om een reserve op te bouwen of dat ze een baan moeten zoeken en het ondernemen parttime of als hobby moeten doen. Dan is de markt gewoon te klein en vormt het meer een bijverdienste.”

Sparren

Het voorkomen van een faillissement staat dan ook centraal in het werk van de stichting. Het Ondernemersklankbord helpt zowel mensen die een eigen bedrijf willen starten, als ondernemers die tegen problemen aanlopen of al in de problemen zitten. De Drentse Zaak wil dé plek zijn voor iedere ondernemer. Ervaren of startend. Directeur Harry Weitering is dan ook heel blij met de samenwerking met het Ondernemersklankbord. ,,Iedere ondernemer moet hier iedere vraag kunnen én durven stellen. Aan ons is het dan de taak om te zorgen dat al die vragen ook beantwoord worden”, legt hij uit. ,,Het blijkt ieder spreekuur weer dat er een grote behoefte is aan het sparren met gerenommeerde ondernemers. We zijn dan ook blij dat we in die behoefte kunnen voorzien. Dus ben jij een (startende) ondernemer en loop je rond met vragen over je bedrijfsplan of bedrijfsvoering? Schroom niet en maak gebruik van deze gratis mogelijkheid!”

Over De Drentse Zaak

In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor kennis en inspiratie, voor (flexibele) ruimtes en een perfecte werk- en vergadersfeer. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers.

Auteur

Albert-Jan Garama