Water omhoog in Havenkanaal Assen

ASSEN

Aannemer Van Hattum en Blankevoort start vrijdag 2 juni met het omhoog brengen van het waterpeil bij Sluis 2, aan de kant van de Havenkom.

Hiervoor worden twee pompen geplaatst aan de Havenkade. Hiermee wordt het water van de lage naar de hoge kant van de sluis gepompt. De pompen blijven het hele komende weekend in werking. De verwachting is dat het waterpeil in de Havenkom begin volgende week 2,30 meter hoger staat. Dit geeft dan meteen de langverwachte nieuwe aanblik van de Havenkade. Kort na het omhoog brengen van het waterpeil wordt ook de oude dam bij de Blauwe Klap geleidelijk aan verwijderd. Sluis 2 is het laatste grote bouwwerk van de Blauwe As: de nieuwe vaarroute door het centrum van Assen. Komende weken vinden nog afrondende werkzaamheden plaats, zoals onder andere het bestraten van de Havenkade. Verder wordt deze maand volop getest en vinden er proefvaarten plaats op het Kanaal. Vanaf 1 juli zijn recreatieboten welkom op de Blauwe As. Dit jaar (2017) wordt gezien als pilot-jaar. Dit betekent dat alle ervaringen met de doorvaarten goed worden bijgehouden. Zo nodig vindt nog verdere afstemming plaats in de bruggen- en sluizenbediening. De tijden van bediening kunnen daardoor nog iets wijzigen. De gemeente vraagt hiervoor begrip van de toervaarders die Assen straks binnenvaren.

Auteur

Albert-Jan Garama