RUBRIEK Robin4music recensie Colter Wall - Colter Wall (‘17)

Assen

Colter Wall - Colter Wall (‘17) Young Mary’s Records

ASSEN - Een stem donker, alsof doordrenkt met whiskey en gerookt door sigaren, zoals Johnny Cash in zijn beste dagen. Subtiele fingerpicking zoals Townes van Zandt en Bob Dylan, poëtische outlaw country in optima forma. Colter Wall doet oude tijden herleven met dit prachtige debuut. Zodra de eerste zinnen van Thirteen Silver Dollars je luidsprekers uitkomen, kan je je bijna niet voorstellen dat je luistert naar een jonge Canadees van nog maar 21 jaar oud. Waar de populaire americana artiesten van dit moment kiezen voor een volle sound, plaatst Colter zich samen met zijn producer Dave Cobb aan het andere eind van dit spectrum. Vaak hoor je alleen Colter met zijn gitaar, subtiel begeleid met af en toe wat pedalsteel en ingetogen drums. Deze minimalistische begeleiding zorgt dat de focus op de prachtige verhalende teksten komt te liggen en Colter’s stem gaat door merg en been. Op de single Kate McCannon zingt Colter: ,,Well the raven is a wicked bird / his wings are black as sin / and he floats outside my prison window, mocking those within / And he sings to me real low / 'it’s hell to where you go’”. De onderwerpen van de liedjes voelen echt aan, alsof hij ze zelf geleefd heeft. Beeldende verhalen over Speedy Creek en zijn inwoners voelen authentiek zoals de beste songwriters dit kunnen. Een ode aan een van zijn voorbeelden, Townes van Zandt, mag natuurlijk niet ontbreken. Op zijn eerste EP vertolkte Colter al het nummer Nothin’ en nu komt het nummer Snake Mountain Blues aan bod. De afsluiter van het album Bald Butte verteld het verhaal van een groep outlaw cowboys op de vlucht. Het laatste couplet is misschien wel zijn mooiste stukje tekst op dit album: ,,Bald Butte Bald Butte / so lofty and so high / carry me to Bald Butte where the plains wrap 'round the sky / you can dig a hole in Bald Butte when I die." Colter Wall speelt deze donderdag in de Melkweg, uiteraard zijn wij van de partij om ons te laten betoveren door deze machtige stem. Waar sommige artiesten en aantal albums nodig hebben om hun eigen stem te vinden lijkt het alsof Colter er mee geboren is. En hopelijk is hij nog lang niet uitgesproken. Robin Ploegstra Robin Ploegstra verzorgt met enige regelmaat een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama