Betrokken bij de natuur

Assen

Jan Klompmaker uit Assen is al 65 jaar betrokken bij de natuur als lid van hetIVN ( Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). 'Toendertijd in 1952 werd er gesproken over de natuurwacht.'

ASSEN – Dat ging mede ook vanuit de gemeente en de politie. De natuurwacht werd opgericht om het leeghalen van vogelnestjes en vernielingen in het bos tegen te gaan. Als de natuurwachten wat zagen, gaven ze dat door aan de politie. Voor de natuurwacht werden mensen gevraagd. ,,Het idee sprak me gelijk aan en ik ben bij de oprichting geweest.” Bij deze oprichtingsvergadering waren 15 mensen aanwezig.” In de loop der jaren is de naam verandert in het IVN. ,,De heer Leene kwam met het idee of het niet iets voor ons was om nestkastjes neer te hangen”, herinnert Jan zich. “We kregen de opdracht die te maken. Jan Huizinga zorgde voor de houtplankjes. Toen moesten ze opgehangen worden. Ik werkte bij de PTT en zat in de storingsdienst. Toen reed ik op een gegeven moment in de auto met een ladder, want ik had van de baas toestemming het bos in te gaan om de nestkastjes op te hangen.” ,,We gingen wel op excursie en vaak naar een lezing over de natuur. We hebben een keer een lezing gehad waarin iemand zei: ,,Waar de mens in de natuur ingrijpt gaat het meestal mis”. Dat gezegde ben ik het nog steeds mee eens. Speciaal vond ik dat we een eendenkooi hebben bezocht in zuid west Overijssel met een rondleiding erbij, echt schitterend.” En toen hij 25 jaar lid was kreeg Jan een oorkonde van toenmalig minister Gerrit Braks. ,,Voor 50 krijg je een speldje. Ze hebben mij nu erelid gemaakt. Dat vind ik leuk.” Aan de muur thuis hangt een foto van een volwassen vos. ,,Die heb ik zelf gemaakt. Ik ben er trots op. Ik heb een passie voor fotograferen in de natuur. Deze zet ik op Facebook.” Hij fotografeert alles en doet alles op de fiets. ,,Ik fiets nog bijna elke dag. Ik fiets meestal rond de veertig/vijftig kilometer op een gewone fiets, geen e-bike”, aldus de 83-jarige wiens passie voor de natuur hij meekreeg van zijn vader. ,,Ik ging wel vissen met mijn vader en als er wat was in de natuur spraken we erover.” Nog steeds is hij zeer betrokken. Als hij vuiligheid ziet als hij in het veld loopt neemt hij dit mee en naast lid van het IVN is Jan vrijwilliger bij natuurmonumenten en lid van de vogelbescherming. ,,Ik geniet van de natuur, elke dag weer.” Cindy Houwen. Foto Cindy Houwen.

Auteur

Albert-Jan Garama