WZA: na schouderoperatie dezelfde dag naar huis

ASSEN

Als eerste in Nederland introduceert het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) een nieuwe manier van pijnstilling na een schouderoperatie, waardoor deze patiënten veelal dezelfde dag weer naar huis kunnen.

Het gaat om een draagbare pijnpomp met een verdovingsmiddel, die zorgt voor een continue zenuwblokkade. Patiënten die aan de schouder zijn geopereerd hebben daarna vaak veel pijn. Traditionele vormen van pijnstilling zoals tabletten en injecties helpen meestal te weinig. Het gevolg is dat de patiënt is aangewezen op medicatie waarvoor hij in het ziekenhuis moet blijven. Omdat er nu een nieuwe manier van pijnstilling is, kan de operatie in dagbehandeling plaatsvinden. Met een speciaal verdovingsmiddel worden de zenuwen continu geblokkeerd. De patiënt krijgt een dun, flexibel slangetje (katheter) onder de huid van de hals. Het slangetje is verbonden met de pomp, waarin het verdovingsmiddel zit. Er wordt continu een bepaalde hoeveelheid van dit middel afgegeven. Wanneer de patiënt behoefte heeft aan extra pijnstilling, kan hij dat zelf regelen via een druk op de pomp. De pomp hoeft slechts twee dagen te worden gedragen. Voor de patiënt is het prettig dat hij dezelfde dag nog naar huis kan. Maar er zijn meer voordelen. Het middel voor de zenuwblokkade wordt al gegeven voor de operatie, waardoor er minder narcosemiddelen nodig zijn, de patiënt sneller herstelt van de narcose en minder last heeft van misselijkheid en sufheid. Bovendien is hij meteen na de operatie pijnvrij, waardoor hij snel met fysiotherapie kan beginnen en problemen als een frozen shoulder worden voorkomen.

Icare

De pomp en het katheter moeten wel in de gaten worden gehouden. Dat gebeurt door verpleegkundigen van thuiszorgorganisatie Icare. Zij zijn hiervoor speciaal geschoold. Omdat deze thuiszorgverpleegkundigen alleen in Drenthe werken kan de nieuwe manier van pijnstilling voorlopig alleen bij patiënten uit deze provincie worden toegepast. De toepassing van de nieuwe manier van pijnstilling is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen: Orthopedie, Anesthesiologie, Acute Pijnservice, Fysiotherapie en de apotheek. Ook thuiszorgorganisatie Icare is bij de ontwikkelingen betrokken.

Auteur

Albert-Jan Garama