Libris Literatuur Prijswinnaar Alfred Birney op Zomerzinnen Amen

AMEN

Alfred Birney komt zondag 18 juni naar literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen in Amen.

Begin mei won hij de Libris Literatuur Prijs 2017 met ‘De tolk van Java’. Voor deze “autobiografische mokerslag die de clichés over Nederlands-Indië verpulvert” kreeg hij eerder al de Henriëtte Roland Holstprijs. Het boek prijkt bovenaan de CPNB Bestsellerlijst. Marcel Möring zal Birney interviewen. Alfred Birney schreef eerst dertien andere boeken (romans, novelles, essays) voor hij aan dat ene boek kon beginnen: ‘De tolk van Java’, over zijn vader die voor Nederland in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog vocht en daarna zijn trauma’s botvierde op zijn gezin. Het boek kwam met stip binnen op de eerste plaats van de CPNB Bestseller 60 en kreeg onder meer vijf sterren in Vrij Nederland en AD Magazine. “Een meesterlijke roman”, aldus de Volkskrant. Het interview op Zomerzinnen is tot nu toe het enige optreden van Birney in Noord-Nederland. Marcel Möring is een dag eerder, zaterdag 17 juni, ook al te horen op het festival over zijn eigen roman ‘Eden’.

Auteur

Albert-Jan Garama