The Great Liao

Assen

Conservator Vincent van Vilsteren is verantwoordelijk voor de expositie ‘The Great Liao – Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië’ die het verhaal vertelt van de machtige Liao-dynastie in de tiende en elfde eeuw.

,,De Liao dynastie regeerde over een groot rijk dat een stuk van het huidige Rusland, Mongolië en een stuk China besloeg. Het strekte zich uit over 4.000 kilometer van west naar oost. Deze dynastie heeft meer dan twee eeuwen de scepter gezwaaid, van 907 tot 1125. Het landschap bestaat grotendeels uit steppes. Je ziet daar nu nog veel mensen rondtrekken met vee en die op die manier aan de kost komen. De Liao dynastie werd gesticht door het Khitan volk, een nomadisch volk.” De naam Liao is afkomstig van de Liao rivier waar zij bij in de buurt woonden. Circa veertig jaar geleden zijn bij opgravingen voor het eerst graftombes van de Liao dynastie naar boven gekomen. <EP,1> ,,De elite van de dynastie heeft allemaal ondergrondse graftombes aangelegd, waarvan hier in de tentoonstelling twee voorbeelden te zien zijn.” Wat vooral opvalt zijn de wandschilderingen in één van de twee tombes. ,,Deze schilderingen zijn allemaal gemaakt in Nederland. Je ziet daarin scenes uit het dagelijks leven. Het is precies nagemaakt zoals de tombe in Mongolië is.” In de andere tombe zijn de wandschilderingen als lijntekening in zwart-wit gemaakt. Als bezoekers door de twee draaibare schermen kijken die in de tombe hangen is het voor hen mogelijk in kleur te zien hoe het er in werkelijkheid uitziet. Tijdens de opgravingen zijn tevens kostbaarheden ontdekt die aan de overledenen werden meegegeven, zoals aardewerk, gouden sieraden, verguld paardentuig en zilveren serviesgoed. Hoogtepunt van de adembenemend mooie tentoonstelling is het graf van de prinses van Chen.” Om haar koninklijke waardigheid en haar status binnen de Liao-dynastie te benadrukken werd haar gezicht bedekt met een gouden dodenmasker en droeg zij verguld zilveren laarzen. Dit dodenmasker, de laarzen en een ketting zijn te zien. Voor de tentoonstelling heeft het Drents Museum veel in bruikleen gekregen van het Inner Mongolian Museum in het Chinese Hohhot. ,,We wilden bezoekers de indruk geven midden op de steppen te staan, want de Liao hebben hun nomadische afkomst nooit verloochend”, vertelt Vincent. Op de muren in de zaal is een landschapsfoto met de steppen en op de achtergrond de bergen. ,,Zo heeft de bezoekers het gevoel daar te zijn. De hele zaal is belegd met tapijt dat speciaal hiervoor gemaakt is en dat aansluit bij de kleuren van de foto.” Op de foto in de wand zijn ook bewegende beelden te zien die elementen uit het historische verleden verbeelden.<EP,1>,,Het is de mooiste tentoonstelling die ik ooit gemaakt heb in mijn carrière. Het gevoel dat echt alles klopt”, zegt Vincent die al 32 jaar als conservator bij het Drents Museum betrokken is en volgend jaar met pensioen gaat. “Er zijn nu ook dingen mogelijk die bijvoorbeeld 20 jaar geleden nog niet konden, zoals hier 100 meter foto die aan elkaar gefotoshopt is.” De expositie is nog tot en met 29 oktober te zien. Cindy Houwen. Foto Cindy Houwen.

Auteur

Albert-Jan Garama