COLUMN Grietje van Selst 'Uitvaartbus'

Assen

Een goed afscheid helpt je verder

En dat is elke keer weer een ander verhaal Uitvaartbus Ze zitten in de ontmoetingsruimte van het verzorgingshuis. De echtgenoot van de overleden vrouw zit in een rolstoel te midden van zijn kinderschare. De geur van brood en beleg hangt er nog. ,,Wilt u ook een broodje?” ,,Nee hoor, dank u wel, ik heb net in de auto een boterham gegeten”. ,,We hebben afgesproken dat de jongste vier de begrafenis gaan regelen”. Met hen ga ik naar een andere ruimte. ,,We moeten die dag een rolstoelbus voor vader”. ,,Ik kan er één voor jullie regelen. Een zwarte. Daar kunnen nog drie medepassagiers in. Zullen we dan ook een zwarte rouwauto doen?” ,,Ik vind een rouwauto zo vreselijk”, zegt de dochter. Ik vertel dat er uitvaartbussen zijn, waar de kist in kan en de familie. ,,En misschien kan de rolstoel er ook in.” De dochter is enthousiast, een zoon vindt het maar een matig idee, dat je naast de kist zit. ,,Maar zoek het maar eens uit”. Ik vind een bus, waar zowel de kist als de rolstoel in kan en daarnaast nog maximaal 22 personen. Dat gaat passen. De kosten vallen mee en hij is beschikbaar op de geplande dag. Een zwarte bus komt die dag voorrijden. Op de schouders van de kinderen wordt hun moeder er naartoe gedragen en als zij in de bus is, komt hun vader in de rolstoel op de lift. De kinderen stappen in. Het hele gezin bij elkaar in de bus. Bij de kerk hoeven er geen auto’s worden geparkeerd. De rit naar de begraafplaats duurt wat langer en in de afscheidsdienst is veel gezegd en gedaan. Er wordt volop gepraat in de bus. ,,Ik was wat sceptisch over de kist in de bus” vertelt een zoon, ,,maar ik vond het juist fijn om zo samen onze moeder te kunnen vergezellen. Het deed me denken aan onze vakanties met de kampeerbus vroeger. Het was mooi.” Grietje van Selst De columns van Grietje en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje,‘Bijzondere verhalen over afscheid’, hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama