Hélène Egger overleefde de Holocaust en vertelt met dochter Debby haar verhaal

HOOGHALEN

Hélène Petter-Egger vertelt 28 mei 14.00 uur samen met haar dochter Debby haar (familie-) verhaal in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hélène overleefde als Joods meisje de Tweede Wereldoorlog in onderduik.

Na het overlijden van haar moeder in 1941 wordt Hélène Egger door haar grootouders opgevoed. In het voorjaar van 1942 worden de broers van Hélène opgepakt en via kamp Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd waar beiden worden vermoord. Hélène wordt ook opgepakt en overgebracht naar de verzamelplaats in Amsterdam, bekend als de Hollandsche Schouwburg. Dat ze daar wordt vrijgelaten, is opmerkelijk legt Hélène’s dochter Debby uit: ,,De Joden uit de Amsterdamse Rivierenbuurt waren aan de beurt om op transport naar kamp Westerbork te gaan - niet de Joden uit Amsterdam-Zuid, waar mijn moeder bij haar grootouders woonde. Een SS'er droeg haar daarom over aan haar opa." Nadat Hélène is vrijgelaten uit de Hollandsche Schouwburg duikt ze op verschillende plaatsen onder. Het langst verblijft ze in Vorstenbosch in Noord-Brabant, waar ze uiteindelijk de bevrijding meemaakt. De toegang voor de lezing is bij de entree voor het museum inbegrepen.

Auteur

Albert-Jan Garama