Busdienstregeling 2018 speelt in op reizigersgroei en gebiedsontwikkelingen

REGIO

Qliners tussen Groningen, Assen en Stadskanaal gaan vaker rijden, er komen nieuwe vaste verbindingen in het basisnet en er gaat een Q-link rijden tussen Klazienaveen en Emmen.

Dat zijn een paar voorbeelden van de voorgestelde wijzigingen in de nieuwe dienstregeling voor 2018 van het openbaar vervoer per bus in Groningen en Drenthe. Het OV-bureau Groningen Drenthe speelt hiermee in op de reizigersgroei van de afgelopen jaren en op diverse ontwikkelingen in het werkgebied. Voor de voorgestelde maatregelen is een extra bedrag van ruim 1 miljoen euro per jaar beschikbaar. Deze week heeft het OV-bureau Groningen Drenthe de voorstellen voor de busdienstregeling 2018 vrijgegeven. Overheden, consumentenorganisaties en andere belanghebbenden kunnen meedenken over de voorgestelde aanpassingen. Dat kan via de website van het OV-bureau, www.ovbureau.nl, t/m 12 juni 2017. Eind juni wordt de dienstregeling 2018 goedgekeurd.

Meer bussen

De afgelopen jaren is het aantal busreizigers in Q-link (tussen regio en stad) en Qliner (tussen de steden) aanzienlijk toegenomen. Om dit op te vangen gaan Qliner 309 tussen Assen en Groningen en Qliner 312 tussen Stadskanaal, Gieten en Groningen vaker rijden. De lijnen 5 en 6 van Q-link gaan vaker rijden om de drukte in de spits op te vangen. Tussen Groningen en Zuidhorn rijden met ingang van de nieuwe dienstregeling alleen nog maar elektrische bussen. Ook wordt voorgesteld de sterk groeiende streeklijn 65 (Zoutkamp - Winsum - Groningen) overdag op werkdagen elk half uur te rijden.

Basisnet OV

In de Omgevingsvisies van de provincies Drenthe en Groningen is een basisnet OV vastgesteld, een gegarandeerd OV-net voor in elk geval de komende 10 jaar. Op een aantal basislijnen rijden nu alleen LijnBelbussen, waarvoor gereserveerd moet worden. Dit worden nu vaste ritten. Dit geldt onder meer voor de lijnen 14 (Winschoten - Vlagtwedde - Stadskanaal), 83 (Assen - Roden - Leek) en lijn 27 (Emmen - Hoogeveen). Enkele andere basislijnen worden Regiotaxi.

Inspelen op ontwikkelingen in Groningen en Drenthe

De provincies Drenthe en Groningen zijn voortdurend in ontwikkeling. In 2016 werd Wildlands geopend in Emmen, er vinden omvangrijke werkzaamheden plaats aan weg en spoor en mbo-scholieren kunnen tegenwoordig met een Ov-studentenkaart reizen. Het OV-bureau speelt zo veel mogelijk op deze ontwikkelingen in. In Emmen krijgen de stadslijnen een snellere route en de lijnen sluiten beter op elkaar aan. Verder gaat er via de route station - Wildlands - P+R Meerdijk tussen Emmen en Klazienaveen een Q-link rijden. Op bepaalde plaatsen gaan vanwege afnemend gebruik ook minder bussen rijden. Zo wordt lijn 42 van Loppersum naar Garrelsweer beëindigd en rijdt lijn 36 tussen Spier en Hoogeveen vanaf de nieuwe dienstregeling alleen nog tijdens de schooluren.

Auteur

Albert-Jan Garama