Voorstelling 'Hoe zat het ook alweer'

SMILDE

In Smilde was theatervoorstelling 'Hoe zat het ook alweer'. Een vertelling als voorstelling over het koloniaal verleden van Nederland.

Nederland beleefde in historisch perspectief een goede tijd. Maar voor de Molukse militairen, marine mensen, ambtenaren, en hun gezinnen, die in 1951 in Nederland aankwamen, was het een tijd van wrok, verdriet en geforceerde trouw aan een land dat uiteindelijk een thuis moest worden. Dit gold ook voor de Indische mensen en Papoea’s, die eveneens slachtoffer van het koloniale systeem waren. Deze generaties waren in de veronderstelling dat zij na een half jaar weer terug zouden gaan. De Stichting Samurau uit Assen vertelt met de voorstelling individuele verhalen. Drie generaties van het voormalig Nederlands Indië vertellen over hun verleden, de cultuur en identiteit. Een voorstelling met verhalen, filmbeelden, muziek en zang. Het publiek krijgt zo een inzicht over een gedeelde geschiedenis die de Nederlanders, Molukkers, Indische mensen en Papoea’s bindt. Lammert Aling maakte de foto's.

Auteur

Albert-Jan Garama