Emmen opent eerste Biobased Pop-Up Museum

EMMEN

  In Emmen opent 13 mei het eerste Biobased Pop-Up Museum van Nederland. Het museum wordt gerealiseerd in de oude melkfabriek in Emmen, waarin het CBK is gevestigd.

Het museum wordt opgetrokken uit karton en hout en laat kunstwerken zien van kunstenaars, designers en studenten die werken met plantaardige of gerecyclede grondstoffen. Een designlamp van maïszetmeel, een hoed van bladeren van de buripalm, maar ook skateboards van plastic afval en een biobased toilet zijn in de collectie van het museum opgenomen. Projectleider Miriam van Weeghel van K&C: "In het Biobased Museum zijn objecten en designstukken te zien die gemaakt zijn van duurzame en recyclebare materialen. Alle objecten die in het museum getoond worden én het museum zelf zijn biologisch afbreekbaar. Het museum laat zien hoe kunstenaars inspelen op de ontwikkelingen rond duurzame en herbruikbare materialen. We willen mensen met kunstwerken laten zien wat biobased is en waarom het nodig is er mee te werken.

Kunstwerken

In het museum zijn bijvoorbeeld kunstwerken van teenslippers te zien, waaronder een levensgrote giraf en een kleine olifantenfamilie. De veelal in ontwikkelingslanden gedragen teenslippers vervuilen met miljoenen tegelijk de oceanen. Ocean Sole collecteert deze oude slippers, reinigt ze en kunstenaars in Kenia maken er vervolgens kunstwerken van. Het is bij ons te zien, aldus van Weeghel". Ook gevestigde namen als Tjeerd Veenhoven, SibeJan Kramer en Hillegonda Hoogvliet verbazen en verwonderen in het Biobased Pop-Up Museum. De Groningse industrieel Tjeerd Veenhoven toont zijn palmleren tas, Hildegonda toont een aantal hoofdtooien en SibeJan Kramer exposeert een aantal meubelstukken waaronder een salontafel van speelgoedblokjes. Ontwerper Eric Klarenbeek laat met de Krown-Collectie zien dat je met schimmels zelfs producten kunt laten groeien, zoals een lamp. Het biobased museum is gebouwd door studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van Hogeschool Windesheim onder leiding van Visueel Collectief uit Emmen en een team van bevlogen docenten van de opleiding. Miriam van Weeghel: "In de expositie speelt bewustwording ook een rol. Zo zien bezoekers wat één-, twee- en vierpersoonshuishouden in één week aan plastic afval weggooien en zijn er interactieve elementen aan de tentoonstelling toegevoegd. Zo kunnen bezoekers plastic soep maken en worden bezoekers gestimuleerd om met elkaar in het gesprek te gaan over zwerfafval. Het Pop-Up Museum gaat na de expositieperiode in Emmen reizen door Noord-Nederland. Het gehele traject rond het Biobased Pop-Up Museum wordt gefinancierd door de provincie Drenthe, gemeente Emmen en mede mogelijk gemaakt door CBK Emmen en Hogeschool Windesheim Industrieel Product Ontwerpen. De organisatie is in handen van K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur. De biobased economy wordt steeds belangrijker. Niet langer wordt alleen olie gebruikt als materiaal om plastic van te maken, er wordt ook gewerkt met alternatieven als suiker en aardappelzetmeel, waar je ook plastic van kunt maken. Biobased is vriendelijk voor het milieu en wordt wel de groene chemie genoemd.

Auteur

Albert-Jan Garama