Snelheid niet beloond in Jerez voor Soppe

ASSEN

Walid Soppe startte zaterdag en zondag beide races van de Red Bull MotoGP Rookies Cup vanaf een elfde positie.

Op het circuit van Jerez gaf hij ongeveer 1.2 seconden toe op de snelste man, de Japanner Ai Ogura. De races in Jerez zijn de eersten van het in totaal 13 races tellende kampioenschap. Op de vrijdag stonden er twee vrije trainingen en één kwalificatie op het programma. De dag begon met regen en tijdens de eerste vrije training was het dan ook nat. Het circuit droogde gedurende de sessie wel iets op maar er bleven natte plekken op de baan. Soppe besloot geen onnodig risico te nemen. In de tweede vrije training reed de Coevorder coureur grotendeels alleen waardoor een echte toptijd er niet inzat. Wel kon hij wat kleine aanpassingen doen aan de motor om te proberen de KTM zo goed mogelijk te maken voor beide races. De kwalificatie sloot direct aan op de tweede vrije training. Soppe probeerde nu om iets meer in de groep te rijden en zodoende een slipstream te verkrijgen op het achterste rechte stuk. Het overgrote deel van het circuit noteerde hij soortgelijke rondetijden als de rest, enkel in de laatste sector is de afstelling nog niet zoals hij zijn moet.

Soppe:

”Ik ben eigenlijk best tevreden. Ik verwacht dat de pace goed is omdat ik redelijk constante rondetijden liet zien. Daarnaast reed ik het overgrote deel alleen dus ik denk dat als ik in de race een goede start maak, ik met de voorste groep mee kan. Ik had in de laatste sector nog wel wat problemen met de voorkant. We gaan nog wat veranderen aan de afstelling, mocht dat goed uitpakken dan dan moet het goed komen dit weekend.”

Race 1

Tot de voorlaatste ronde streek Walid Soppe om het podium in Jerez. Tijdens de eerste Europese Grand Prix stoomde de Drent vanaf een elfde startplaats op naar een tweede positie. Kort daarna liet hij zich bewust iets terugzakken om vervolgens in de laatste twee ronden aan te zetten. Echter bij het uitkomen van de laatste bocht vlak voor het ingaan van de laatste ronde maakte hij een highsider en was de race ten einde. De Japanner Kazuki Masaki kon Walid niet meer ontwijken en kwam tevens ten val. Hierop volgend werd direct de rode vlag getoond en was de race ten einde. De eindklassering werd bepaald naar de doorkomst na 14 ronden. Omdat Soppe niet binnen een bepaalde tijd binnen kwam werd het talent hier niet in opgenomen. Na de crash werd Soppe direct naar het medical centre gebracht om daar alle controles te doen. Omdat er over zijn buik gereden was moest hij naar het ziekenhuis voor het maken van foto’s. Na lang wachten kwam het verlossende woord dat er niets bijzonders op de foto’s was te zien. De uitslag is gedeeld met het circuit en dat betekent dat de 17-jarige ook ik race twee mag starten.

Walid Soppe over zijn race:

”Ik moest vanaf een elfde plaats komen maar ik kwam redelijk snel richting de kopgroep. Ik kon naar Rory Skinner rijden maar in de laatste sector begon de motor hevig te trillen waardoor ik veel kracht moest zetten en dit ging ten koste van mijn snelheid. Ik liet mij bewust afzakken om mooi achter het achtervolgende groepje te gaan zitten. In de laatste twee ronden besloot ik er voor te gaan en haalde ik twee man in. Mijn doel was om als derde het rechte stuk op te komen maar ik moest een krappe lijn rijden omdat Salac rechts naast mij zat en hierdoor maakte ik een highsider vlak voor de laatste ronde.”

Race 2

Het is niet het weekend van Walid Soppe geworden. In de tweede wedstrijd van de Red Bull MotoGP Rookies Cup ging de Drent na drie ronden onderuit. De coureur uit Coevorden ging nog voortvarend van start maar viel in het gedrang iets terug waardoor hij dreigde de aansluiting te missen. Hij kwam in een groep waar op het scherps van de snede gevochten werd en waar het niet altijd op de meest nette manier aan toe ging. Soppe voelde dat de motor beter was ten opzichte van zaterdag en dat er een goed resultaat mogelijk was. Hierdoor wilde hij zo snel mogelijk uit deze groep maar helaas moest hij dit bekopen met een val. ”De motor voelde goed aan de eerste ronden. Ik had hier echt een goed resultaat kunnen halen. Ik maakte een prima start en zat direct met de eersten mee. Toen ik aan het wiel kwam van Can Öncü stokte de voortgang. Hij remde zich telkens dood op de ideale racelijn waardoor het stil viel. Hierdoor konden de voorste vijf wegrijden. Ik voelde dat ik echt vooraan mee kon doen vandaag dus ik moest uit die groep. Ik kan wel wachten maar dan zijn de eersten gevlogen, daar heb ik ook niets aan. In een poging om vooraan te komen remde ik de motor onderuit. Ik merk dat ik iets makkelijker snel kan gaan dan de voorgaande jaren. Toen zat ik echt op de limiet. Daarom is het ook zo verschrikkelijk veel pech dat het niet beloond wordt.” Aldus Soppe. Foto Jaco Veenstra.

Auteur

Albert-Jan Garama