7500 mensen bij 4 mei Herdenking Kamp Westerbork

HOOGHALEN

Gisteravond liepen er 5300 mensen mee in de Stille Tocht van de jaarlijkse Dodenherdenking, georganiseerd door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Zo'n 7500 mensen brachten vandaag een bezoek aan het museum en terrein van Kamp Westerbork. In het programma van de Dodenherdenking speelden kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol. De muzikale bijdragen kwamen dit jaar van Douwe Bob.

Dé ster

Op 3 mei 2017 was het 75 jaar geleden dat de Jodenster is ingevoerd, als een van de reeks anti-Joodse maatregelen. Deze zorgden ervoor dat Joden in Nederland steeds meer als groep van de overige bevolking werden gescheiden. Vervolgens kwam kamp Westerbork, daarna naar vernietigingskampen in het Oosten. Tijdens de dodenherdenking sprak Alphons Katan een overdenking uit. In de loop van 1941 vielen hij en zijn ouders onder de Duitse wet, die bepaalde wie Joods was. Alphons’ vader en moeder verzetten zich hiertegen en weigerden de ster te dragen.

‘Nazipraktijken’

Mirjam Krieg is in 1933 geboren in Amsterdam. Eerder dat jaar waren haar ouders met haar zus Duitsland ontvlucht. De ‘nazipraktijken’ reisden hen echter achterna. Zo mocht Mirjam als Joods meisje niet meer naar haar eigen school en verstopte haar vader zich achter de wand van een kledingkast als er razzia’s waren. Tijdens de oorlog met haar ouders en zusje terecht in kamp Westerbork waarna ze naar Bergen-Belsen worden gedeporteerd. Mirjam vertelde haar verhaal tijdens de Dodenherdenking, met haar kinderen en kleinkinderen. Na de oorlog heeft Mirjams vader, Hans Krieg, het lied Waar zijn de Joden van Amsterdam? geschreven. Dit nummer werd voorafgaand aan de Stille Tocht gespeeld door musici van het Prins Claus Conservatorium.

Jongeren

Een van de winnaars van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5mei, Thijs de Lange, droeg zijn gedicht Een plein voor. Rinske Heuker en Frédérique Olthof van het dr. Nassau College Quintus uit Assen lazen de namen van uit kamp Westerbork gedeporteerde kinderen voor. Clint Weijers uit Westerbork deed de juniorlezing.

Niet vergeten

Douwe Bob speelde de nummers Pass it On en Fine Line als eerbetoon aan alle slachtoffers en oorlogsgetroffenen. “Om het heden te begrijpen moet je het verleden kennen. Het is, nu misschien wel meer dan ooit, erg belangrijk dat we niet vergeten wat er is gebeurd,” aldus Douwe Bob. De expositie Kinderen met een ster is nog tot 7 januari 2018 te zien in het museum van Kamp Westerbork.

Auteur

Albert-Jan Garama