Smartphoneroute door het Drents Archief

ASSEN

Bezoekers kunnen op vrijdagmiddag 12 mei een smartphoneroute lopen door het Drents Archief in Assen. Met de audiotour ontdekken ze de architectuurgeschiedenis van het monumentale pand.

Van de supermoderne entree via het monument uit 1901 tot de middeleeuwse kloostergang. De smartphonetour wordt gehouden op 12 mei van 14.00-14.30 uur. Deelnemers kunnen gebruik maken van een smartphone van het Drents Archief. Na afloop is er gelegenheid de film van de maand te bekijken in de Digilounge. Deelname is gratis. In Nederland zijn er heel veel verschillende projecten die financieel worden ondersteund door de diverse Europese fondsen. De Europese Commissie en de Nederlandse overheid vinden het belangrijk om te laten zien wat er met dit geld gebeurt. Daarom wordt ieder jaar de ‘Europa om de hoek Kijkdagen’ georganiseerd. De renovatie van het Drents Archief is vijf jaar geleden deels gefinancierd met Europese subsidie. Daarom kunnen bezoekers vrijdagmiddag 12 mei binnen kijken en deelnemen aan een rondleiding langs de architectuurgeschiedenis. Het monumentale gedeelte van het Drents Archief is rond 1900 ontworpen door Rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst. Wie in de Digilounge van het Drents Archief om zich heen kijkt, waant u zich in een eeuwenoude zaal. Veel bezoekers denken dat het gebouw als klooster is neergezet, maar dat klopt niet. Toch is het geen rare gedachte, want in de middeleeuwen heeft op deze plek wel een klooster gestaan. Dat zal Van Lokhorst op ideeën hebben gebracht en net als veel architecten uit zijn tijd liet hij zich inspireren door de middeleeuwse architectuur. Dit pand is echter ontworpen als archiefgebouw en die functie heeft het gebouw nu nog steeds.

Auteur

Albert-Jan Garama