Fairtradevoorstelling Chocoholic op basisscholen Midden-Drenthe

SMILDE

Wethouder Gert Jan Bent van de gemeente Midden-Drenthe was 1 mei aanwezig bij de eerste Fairtradevoorstelling Chocoholic op basisschool De Schutkampen in Smilde.

Doel van de voorstelling is om kinderen meer bewust te maken van Fairtrade en te leren om verder te kijken dan hun eigen omgeving. De voorstelling Chocoholic is te zien op vier scholen in MiddenDrenthe. Vanaf 1 mei speelt Theater Smoar op vier basisscholen (groepen 7 en 8) in Midden-Drenthe de theatervoorstelling Chocoholic. Dit zijn cbs De Schutkampen in Smilde, cbs De Vaart in Hoogersmilde, cbs Prinses Beatrix in Beilen en cbs De Wegwijzer in Westerbork.

Theatervoorstelling

De voorstelling gaat over het meisje Juul. Juul is verslaafd aan chocolade en dan verschijnt er een vreselijk nieuwsbericht, de chocolade raakt op! Een spannende voorstelling waar Fairtrade goed in naar voren komt. Na de voorstelling krijgen de leerlingen een theaterles. Door een proeftest, quiz en het maken van een Fairtrade reclamefilmpje leren de kinderen op een speelse manier wat eerlijke handel betekent en welke rol zij daar zelf in kunnen betekenen.

Fairtrade gemeente

De gemeente Midden-Drenthe wil graag een Fairtrade-gemeente worden. Een criteria om Fairtrade gemeente te worden, is bewustwording van Fairtrade onder de eigen inwoners. Daarvoor zijn al meerdere acties geweest, georganiseerd door de werkgroep Fairtrade Midden-Drenthe. Nu is het de beurt om de kinderen in Midden-Drenthe kennis te laten maken met Fairtrade.

Wanneer Fairtrade-gemeente?

In een Fairtrade gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en gemeente samen voor eerlijke handel. Fairtrade gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan een aantal criteria. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich Fairtradegemeente mogen noemen.

IVN

Het lespakket over Fairtrade is georganiseerd door het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN), afdeling Midden-Drenthe. Het IVN biedt o.a. scholen diverse lespakketten aan. Eén van de lespakketten was het afvalproject in 2016 bij álle scholen in Midden-Drenthe. De activiteiten van het IVN zijn te vinden op www.ivn.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama