De winnaarsmentaliteit van Dion Otten

Assen

De veertienjarige Dion Otten uit Assen maakte afgelopen zondag tijdens het World Superbike zijn debuut in het Moto3 NEC kampioenschap.

ASSEN - Je eerste race voor een kampioenschap, het Moto3 NEC, zit er net op. Vanaf een zevende startplek werd je zesde. Maar je was er van overtuigd dat er meer in had gezeten. Tevreden of ontevreden. Je hangt er een beetje tussenin. Ja, je voelt je wel wat chagrijnig. Dat is winnaarsmentaliteit verklaar je: ,,Als je dat niet hebt hoor je hier niet thuis.” De trainingen waren veelbelovend. Je klokte zelfs nog even de derde tijd. In de kwalificatie werd het uiteindelijk een zevende tijd. Maar, je kon met de ‘groten’ mee. Met jouw kwalificatietijd was je dik tevreden. Met je startpositie iets minder. In de race zou je orde op zaken stellen al spreek je dat niet hardop uit. Enige bescheidenheid siert je. ,,Hij blijft toch een Drenth”, zegt je vader. Hoe goed je bent? Ook daar geef je geen antwoord op. ,,Laat anderen dat maar bepalen.” Toch voeg je er even later aan toe. ,,Ik kan wel op een motor zitten en ook wel sturen.” Vorig jaar kreeg je een wildcard om tijdens het British Superbike weekend mee te doen met de Morawaki-cup. Dat was je eerste race op het TT-circuit. Maar dit is anders. Meedraaien in een kampioenschap op de grote circuits is van jongs af aan een droom van je en vanaf vandaag komt die droom uit. Als opmaat naar die andere grote droom van je: de Moto3 GP inclusief de TT. Je verwacht vandaag niet gelijk te winnen. “Ik ben tevreden als ik veel geleerd heb en me niet gek laat maken door de anderen.” Dit seizoen wordt een leerjaar. Daarna nog een seizoen meedoen met de top. En dan de volgende stap. De nacht ervoor heb je goed geslapen. ,,Als een roosje”, vertel je, maar voor het slapen gaan spookt de race nog wel door je gedachten. Je zit al helemaal in de race-mood en de strategie die je met je coaches hebt besproken passeert nog even de revue. Eerst proberen weg te rijden. Als dat niet lukt aansluiting proberen te vinden in de middenmoot om in de laatste ronden toe te slaan. Dan is het zondag. Jouw race staat als voorlaatste race op het programma. In jouw voorprogramma staat onder andere de World Superbike waarin landgenoot Michael van der Mark vierde wordt. Je krijgt er weinig van mee. Jouw voorbereiding bestaat uit water drinken, rusten, even op bed liggen in de caravan en spelletjes doen op je telefoon. Welk spelletje? Je hebt geen idee eigenlijk. ,,Iets met poppetjes die wat moeten doen.” Ook moet je met regelmaat naar de wc. Soms omdat je veel drinkt, soms ook van de spanning. Terwijl jij je voorbereidt vliegen tijdens de Superstock 1000 race vier coureurs uit de Geert Timmer-bocht, waarvan één met vermoedelijk hoofdletsel wordt overgebracht naar het ziekenhuis. De race wordt stilgelegd en later herstart waardoor jouw race ook iets later begint. Dan is het zover. Met jouw zwarte machine met gele belettering ga je naar de startgrid. Geen gridgirl met paraplu voor jou. Wel is pappa erbij. En je trainer. Als de laatste drie minuten zijn ingegaan en alle hulptroepen van de grid zijn sta je er alleen voor. Alleen jij en je zwart-gele machine. Als de rode lichten gedoofd zijn komt jouw machine maar moeilijk van z’n plek. ,,Een poepstart.” Je verliest een paar plaatsen, maar maakt die in de eerste ronde nog goed. Wegrijden, zoals je bedacht had, zit er niet in. Je motor doet niet precies wat jij wil. De koppeling voelt anders en in de bochten heeft de motor de neiging om weg te stuiteren. Ook aanhaken bij de middenmoot zit er niet in. Er is geen middenmoot. Je zou ook kunnen zeggen dat jij de middenmoot bent. In je eentje. Je vindt geen aansluiting bij je vijf voorgangers, en ook de rijders achter jou, weten jou niet te achterhalen. Al vanaf ronde twee rij je alleen en na veertien rondjes passeer jij als zesde de zwart-wit geblokte vlag. Tevreden? Over het hele weekend zeker. Je hebt een topweekend gehad met jouw team en bent zeer tevreden over de trainingen en de tijden die je hebt gereden. Over de race ben je minder tevreden. Je had meer verwacht. Dat siert je. Winnaarsmentaliteit. Als je dat niet hebt, heb je hier niet veel te zoeken. Jij wel. Over drie weken zoek je het in Oschersleben in Duitsland voor de volgende races voor het Noord-Europees kampioenschap Moto3. Maurice Vos. Foto Maurice Vos.

Auteur

Albert-Jan Garama