Column Cultureel Hart Assen met Thilla Franken

Assen

Suzanne

ASSEN - 'Suzanne, Suzanne, Suzanne, ik ben stapelgek op jou', galmt het door de gangen van Podium Zuidhaege en 'mijn avond kan niet meer kapot...'. Een klein groepje mensen uit alle windstreken van Assen zingt vol enthousiasme onder aanstekelijke leiding van Akke Feenstra en Josien van Beek. Tussen de zangers door loopt een persfotograaf, hij schiet het ene na het andere plaatje. Hij probeert iets van het plezier en het enthousiasme vast te leggen, want dat is nodig om het project Zing-met-me-mee café onder de aandacht van de Assenaren te brengen. Maar, hoezo een Zing-met-me-mee café in Assen? In het najaar trekt een bericht van Paradiso Amsterdam op Facebook de aandacht van Stichting Prinsessendag. Het gaat over een nieuw project waar iedereen welkom is die beter Nederlands wil leren of die gewoon uit volle borst Nederlandse klassiekers wil zingen. Want, zo betoogt het bericht, taal leer je sneller door liedjes te zingen. Dit is voor Stichting Prinsessendag aanleiding om op zoek te gaan naar partners in hun Asser netwerk die net als de stichting concreet willen inzetten op taalontwikkeling. Grappig hoe losse eindjes opeens bij elkaar komen: de bibliotheek van DNK in Assen is volop bezig om, in samenwerking met onder andere de gemeente Assen en het Drenthe College, het Taalhuis te realiseren in De Nieuwe Kolk. Voor je het weet zit je met een veelzijdige werkgroep aan tafel die elk hun bijdragen aan taalontwikkeling willen koppelen tot één geheel. Het Zing-met-me-mee café past hier uitstekend in. Zaterdag 6 mei gaat het café van start in Studio 1C bij DNK. Wie hier om 14.30 uur binnenstapt gaat het beleven: ''mijn avond kan niet meer kapot...' Het zing-met-me-mee café beloofd een gezellige middag te worden waarin iedereen welkom is. Ook als je zingenderwijs nog vaardiger wilt worden in het lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Mede namens DNK, Thilla Franken initiatiefnemer Zing-met-me-mee-café in DNK.

Auteur

Albert-Jan Garama