Aanpak Oudestraat Assen

Assen

De Oudestraat in Assen is volop in ontwikkeling met het aanpakken van de straat en het houden van allerlei activiteiten. ,,Ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente hebben de handen ineengeslagen”, vertelt Harold van Leeuwen van Sport2000.

ASSEN ,,Wat we gedaan hebben is de koppen bij elkaar gestoken. We deden individueel wel eens wat, maar niet gezamenlijk. We zijn gaan brainstormen, met medeondernemers bij elkaar gaan zitten om te kijken hoe we consumenten kunnen blijven verrassen en hen nog meer naar de Oudestraat te krijgen.” ,,Er is onder meer een activiteitenplan voor het hele jaar opgesteld om de consument te triggeren om naar de Oudestraat te komen. ” Lentestad Assen en een Fashion dag zijn al geweest. ,,Aan de modeshow bij de fashion dag heeft iedereen meegedaan.” De eerstvolgende activiteit is inspiration day voor moederdag 13 mei. Zaterdag 27 mei is Heel Assen Bakt, een wedstrijd voor alle thuisbakkers. ,,We nodigen daarvoor Assenaren uit om hun creatieve baksels in te leveren die beoordeeld worden door een jury.” Zaterdag 17 juni is het insipratiedag voor vaderdag. De zomerbraderie is 28 juli en 25 augustus. De tweede fashion dag is zaterdag 23 september. Strunen in ’t Stro is een antiek- boeken en curiosamarkt die 28 oktober plaatsvindt. Black Friday is een bekend fenomeen uit Amerika waarbij consumenten kunnen profiteren van scherpe aanbiedingen en uiteraard is ook de Oudestraat eind december in kerstsferen. Zoals gezegd wordt ook de straat aangepakt. ,,Dat deze nog nadrukkelijker gepresenteerd wordt. Recent hebben we met het midden en kleinbedrijf (MKB) een binnenstadvisie opgesteld en wij willen daar een voortrekkersrol in spelen. De hele straat mag aanhaken.” Als er behoefte aan is kunnen andere straten inhaken.” ,,Voor de aanpak is onder meer een stedenbouwkundige in de arm genomen die heeft geanalyseerd waar de knelpunten zitten en gekeken heeft of wat we willen haalbaar is en wat we kunnen aanpakken.” Er is een analyse van de openbare ruimte gemaakt en er is bijna in detail gekeken hoe het plan eruit moet zien. ,,Dat het gaat slagen zijn we van overtuigd.” Een aantal praktische dingen zijn bijvoorbeeld de stoepborden op één lijn, groen elementen inpassen en hoe het nieuwe plaveisel eruit gaat zien. ,,De gemeente pakt ééns in de zoveel tijd dat aan en heeft besloten dat naar voren te trekken, wanneer is nog niet bekend.” Ook een aantal panden in de Oudestraat worden aangepakt. ,,Specsavers is de eerste die hun pui hebben aangepast en er zullen meer volgen. In september zullen de eerste concrete contouren zichtbaar zijn.” De verlichting zal aangepakt worden en de gemeente is aan het kijken hoe dit duurzaam kan, door bijvoorbeeld LED verlichting. Het Joods monument wil men meer tot zijn recht laten komen. “Voor de Tweede Wereldoorlog woonden wel Joodse medemensen hier. Veel van hen zijn weggevoerd.” Cindy Houwen. Eigen foto.

Auteur

Albert-Jan Garama