Garage TDI en Syrische jongeren over het gevoel vrijheid

Assen

De vooropleiding Theater van Garage TDI speelt samen met Syrische jongeren een theaterproductie over het gevoel van vrijheid.

Theatermakers Zen Roorda, Raymond Muller en Joachim Rümke gaan opzoek naar wat vrijheid betekent voor de jeugd van tegenwoordig. De Syrische spelers zijn allemaal de oorlog in hun thuisland ontvlucht, terwijl de Nederlandse jongeren in een van de veiligste landen ter wereld zijn geboren. Zagros toont een groep die worstelt met de druk van hun ouders, natte sokken, een verhoor bij het IND, wiskunde, het afscheid nemen van vrienden en tegenwind als je al bijna te laat bent. Vrijheid is no fear, zei Nina Simone. Vrijheid is een gevoel dat in Zagros wordt verpakt in een rap, pianospel, trefbal en een veel te lange dansscene, maar echt, veel te lang.

Theatermanifestatie

Op 4 mei na dodenherdenking speelt garage TDI in het kader van de landelijke theatermanifestatie Theater na de Dam deel 1 van Zagros, een vriend van ver. Na dodenherdenking staan diverse schouwburgen en theatergezelschappen in heel Nederland stil bij de verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede wereldoorlog en het gevoel van vrijheid. Op deze avond staan wij graag met onze voorstelling stil bij deze belangrijke thema’s. In juli spelen we de première, eigenlijk deel 2 van de voorstelling. Op basis van de ervaringen en verhalen van de Syrische jongeren, wordt er in september een onderwijsvoorstelling gemaakt welke zal spelen op middelbare scholen. In oktober sluiten we het project af met een slotavond over Syrië en de tocht van een vluchteling met debatten, sprekers, exposities, lekker eten en uiteraard de voorstelling. Tijdens het project zijn de Syrische en Nederlandse jongeren achter de schermen betrokken bij het maak- en schrijfproces, de PR, productiewerkzaamheden en catering. Een proces wat bijdraagt aan integratie, taalbevordering, respect en tal van leerzame ervaringen en inzicht in elkaars cultuur. De voorstelling speelt op 4 mei om 21.00 uur in de Werkplaats Havenkwartier. Kaarten reserveren via www.garagetdi.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama