GJ - 4 - Music met gebeurtenis: Record Store Day 2017

ASSEN

Afgelopen weekend was het weer Record Store Day. Even voor half tien kwamen de eerste enthousiastelingen onze winkel binnen, op naar de vinylbakken! Want daar lagen ze natuurlijk, de speciale releases en als je wat wilt is het slim om er op tijd bij te zijn.

Ondertussen waren we zelf nog druk bezig het live gedeelte/podium van de afdeling af te ronden. De band McScallywag meldde zich even na 10-en en gingen om half 11 los. Met hun aanstekelijke mix van zelfgeschreven songs (op cd verkrijgbaar) vol robuust Iers gevoel op banjo, gitaar, mandoline, accordeon, cello, drums en Ierse vibe krijg je vanzelf zin in een Guinnes of whiskey. De stemming zat er al snel in en dat op zo’n vroeg tijdstip. Joost Dijkema nam het stokje over om half 12 en verraste ons wederom met z’n verbluffend goede gitaarspel. Zijn Lp ‘Sacred Revelations’ werd hier weer weergaloos gepromoot, wat een geweldig goeie muzikant is het toch! De Groningse band Vikings in Tibet werd via m’n dochter naar binnengeloodst toen zij hun lp ‘Alchemy ave’ kreeg aangereikt. Een album vol frisse indie-pop, nadat ik hem beluisterd had, ging de wildcard de deur uit en stonden ze dus ineens bij ons om half 1 op de planning! Met hun eigen sound waar mij live de drums en bas aangenaam verrasten en zanger die mooi ravelig net tegen de de melodie aan zingt. Om twee uur ‘s middags hadden we Ronald, Karst Jan, Steven, Ton en Jaap oftewel the Mississippi Kings over de vloer, tijd voor onvervalste blues. De Lp ‘Jumper on the line’ was muzikaal het stralende middelpunt. Geef die mannen een biertje en ze gaan los. Nu met nieuw bandlid Jaap, die met z’n wasbord de band versterkt. Even na 3-en was het tijd voor de soul-revelatie van dit weekend: Jeangu MaCrooy. Samen met z’n band speelde hij bij ons live zoals je dat maar zelden meemaakt, alsof we mij North Sea Jazz zaten! Wat een live band en wat een geweldige stem heb die gast. Zijn album ‘High on you’ (ook op Lp) kan volgend jaar zo meedingen naar een grammy award best soul album! En toen kwamen om vier uur mijn helden, Coos & Yvonne als the Inspirational North. Hun album ‘Tales of silver wolves’ werd bij ons voor het eerst live gespeeld! Spannend dus, beetje wennen zo samen op en rond een podium. Maar het pakte wat mij betreft fantastisch uit deze bijzondere mix van sferische folk en americana waarin magie-strale interactie van mens en natuur centraal staan. Klinkt misschien wat zweverig, maar check hun album album maar eens. Ze kunnen zo op het FestiValderAa spelen, Lowlands of Into the great wide open op Vlieland! Wat een geweldige dag was het , bedankt voor jullie komst en belangstelling en voor het steunen van platenzaken als de onze, top! We hebben nog nooit zoveel vinyl verkocht als deze keer. Op www.facebook.com/cdvanderveen zijn de optredens terug te zien, met dank aan Henry! Gert Jan Gjaltema Gert Jan Gjaltema verzorgt wekelijks een recensie of concertverslag voor Gezinsblad, hij is als muziekliefhebber werkzaam op de cd-afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama