COLUMN Grietje van Selst 'Zes zonen'

Assen

Een goed afscheid helpt je verder

En dat is elke keer weer een ander verhaal Zes zonen Het is half vijf in de middag. Aan het einde van de werkdag komt er nog een melding van overlijden binnen. Ik heb dienst en bel met de zoon van de overledene. ,,Het zou fijn zijn als je meteen kon komen. We zijn nu allemaal bij elkaar”. ,,Prima, ik ben er over een half uur”. Ik stap binnen in de kamer van de aanleunwoning en schud elf handen. Vijf vrouwen, zes mannen; de zes zonen. Er heerst een gemoedelijke sfeer. ,,Onze moeder is 94 jaar geworden. Ze was helder tot het laatste moment.,We hebben alles goed met haar doorgesproken. We weten precies wat ze wil. Na de samenkomst in de kerk wil ze begraven worden op de Natuurbegraafplaats in Eext”. Het vastleggen van datum en tijd met voorganger, koster en begraafplaatsbeheerder de keuzes van kist en kaart. Het verloopt soepel en vlot. ,,Je hoeft geen dragers te regelen, dat doen we zelf. We zijn met zes.” De volgende dag komen ze de proefdruk van de rouwkaart bekijken. Zes mannen, lengte tussen 1.90 en 2.00 meter, staan bij de balie van de receptie. Ik kom naar hen toe met een: ,,Daar stáát wél wat!” 'Jaja', zegt één van hen met een brede glimlach, ,,onze moeder wilde ook alleen jóngens.” Na het afscheid spreek ik één van de genodigden. Ze zegt: ,,Ik vond het zo ontroerend toen die zes zonen hun moeder de kerk binnen droegen. Ze liepen echt zo van: Dit is ONZE moeder." Dát zie ik ook op de begraafplaats. Verdrietig, maar met trots en tederheid, laten ze met hun zessen de kist aan touwen neerdalen in het graf. Zorgzaam wordt ze met aarde toegedekt. En niet alleen door de zes zonen, maar óók door de vrouwen én twee nieuwe generaties na hen. Grietje van Selst De columns van Grietje en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje,‘Bijzondere verhalen over afscheid’, hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama