COLUMN Cultureel Hart Assen met Corinne Rodenburg

Assen

Samen bereik je meer!

ASSEN - In de afgelopen jaren was ik als directeur van uitgeverij Koninklijke Van Gorcum al verbonden aan en cultureel betrokken bij Assen. Maar sinds ik per 1 maart jl. ben aangetreden als directeur van het Drents Archief bevind ik mij letterlijk in het Culturele Hart van Assen. Wat heerlijk om, nu het voorjaarszonnetje zich steeds vaker vertoont en weliswaar met sjaal getooid zó de deur uit te stappen en een frisse neus te halen midden in ons prachtige historische centrum. Vanuit dat historische perspectief is het ook heel bijzonder om nu werkzaam te zijn vlakbij de plek waar Van Gorcum zich van 1816 tot 1965 bevond, aan de overkant van de Brink. Behalve fysiek bevindt het Drents Archief zich ook cultureel in het hart van Assen. En dat heb ik in de korte tijd dat ik er werk al volop gemerkt. Ik heb mijn eerste Cultureel Hart Assen overleg bijgewoond en ik heb kennis gemaakt met de directies van de verschillende culturele organisaties. Ik vind het mooi om te zien dat we allemaal op zoek zijn naar de beste manier om samen te werken. Samen kun je gewoon veel meer bereiken! Heel veel culturele collega-organisaties van Cultureel Hart Assen (en andere organisaties) zetten zich in voor een bruisend stadshart, waarbij wij van Drents Archief natuurlijk graag voor de historische toon zorgen. Zo organiseerden wij in april een drietal stadswandelingen onder de noemer: Assen, back tot he sixties! Aan deze excursie namen ongeveer 25 geïnteresseerden per keer deel. Maar we treden ook buiten onze stadsgrenzen: op dinsdag 9 mei organiseren we een interessante lezing over raatakkers, ook wel bekend onder de naam ‘Celtic fields’. Op diverse plaatsen in de provincie Drenthe zijn uitgestrekte zones met raatakkers bewaard gebleven. Daar vlakbij zijn vaak ook groepen grafheuvels te vinden. In zijn lezing zal dr. Stijn Arnoldussen van het Groninger Instituut voor Archeologie ingaan op de resultaten van recente opgravingen van raatakkers in Drenthe (zoals Zeijen - Noordse veld, Westeinde – Noormansveld) en daarbuiten. Deze lezing wordt gegeven in het kader van de publicatie van de nieuwe Geschiedenis van Drenthe, een standaardwerk in twee delen, over geschiedenis en archeologie, die in het najaar van 2017 zal verschijnen. Deze prachtige boeken worden, niet geheel toevallig, uitgegeven in samenwerking met uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. Samen met Het Drentse Landschap organiseren we binnenkort weer een bijzondere bustour. Zo kunt u mee naar huizen van stand in Zuidwest Drenthe waar u als bezoeker gewoonlijk niet binnenkomt. Een mooi voorbeeld van de samenwerking van twee organisaties die zich inzetten voor het behoud van het cultureel erfgoed van Drenthe. Een aantal collega’s is begonnen met de organisatie van de Dag van de Drentse Geschiedenis van zaterdag 7 oktober. Op deze dag verzorgen we met ondemeer onze partners het Drents Museum, het ICO en Garage TDI veel activiteiten met een historisch tintje in het oudste stukje van Assen. Noteer die datum alvast in uw agenda! Landelijk timmert het Drents Archief ook aan de weg. Op 19 april droeg auteur Marcel Möring, bekend van o.a. Dis (wat zich afspeelt in Assen), Het grote verlangen en zijn nieuwste roman Eden, zijn archief aan ons over. Prachtig dat een nationaal en internationaal bekende schrijver met roots in Assen het Drents Archief verkiest om zorg te dragen voor zijn manuscripten, onderzoeksmateriaal en toneelstukken. Corinne Rodenburg, Directeur Drents Archief.

Auteur

Albert-Jan Garama