Excursie Het werk van Van Giffen

REGIO

Stichting Het Drentse Landschap heeft zondag 14 mei om 14.00 uur een boeiende excursie over het werk dat professor A.E. Van Giffen heeft gedaan naar de grafheuvels en hunebedden in Drenthe.

Startlocatie: Parkeerplaats Hijkerweg, deze ligt aan de doorgaande weg tussen Hooghalen en Hijken. (waar Halerweg en Hijkerweg in elkaar overgaan). Deelname is gratis en aanmelden niet nodig. Honden mogen helaas niet mee.

Professor Albert Egges van Giffen wordt wel de vader van de hunebedden genoemd, maar hij deed meer dan alleen hunebedden onderzoeken. Zijn onderzoek naar grafheuvels is nóg bekender. Hij was de eerste die de grafheuvels systematisch onderzocht, wat heel veel nieuwe kennis opleverde. Hij gaf enthousiaste colleges, al resulteerde dit niet altijd in een makkelijke samenwerking. Aan het begin van de 20e eeuw was Van Giffen veel in het veld te vinden, hij had een geheel eigen werkwijze die later door andere onderzoekers is overgenomen. Van Giffen heeft de waarde van hunebedden en grafheuvels onderkend en onderstreept bijvoorbeeld door bij de provincie te pleiten voor het behoud. In die tijd werd de heide snel ontgonnen, grafheuvels en hunebedden verdwenen in snel tempo.

Op landgoed Hooghalen liggen meerdere grafheuvels en andere prehistorische sporen. Met deskundige gidsen worden deze bekeken, met van Giffen ‘bij de hand’. Zij vertellen verhalen over zijn werkwijze, en hoe die ruim een eeuw later nog steeds doorwerkt in het beheer en behoud.


Auteur

Redacteur