Vijfde editie Rabo Meet & Grow

Assen

Op Groningen Airport Eelde hebben ideeën vleugels gekregen. Daar vond gisteren de vijfde editie van Rabo Meet & Grow plaats. Op dit evenement komen kapitaalverstrekkers en ondernemers die op zoek zijn naar kapitaal samen. Matchmaking is het doel. En gematcht werd er zeker.

‘Bedankt dat jullie dit organiseren. Ik heb volgende week al een gesprek met een potentiële investeerder’, zegt een ondernemer tegen Maarten Bunnik (Accountmanager Rabobank Assen en Noord-Drenthe). Ruim 140 ondernemers komen op de donderdagmiddag naar het evenement, gezamenlijk georganiseerd door de 13 Rabobanken uit de 3 Noordelijke provincies. Op Groningen Airport Eelde kunnen zij kennismaken met zo’n 30 kapitaalverstrekkers. De verschillende zalen vullen zich in een rap tempo met ambitieuze ondernemers uit heel Noord-Nederland. Handen worden geschud, kaartjes uitgewisseld en mensen aan elkaar voorgesteld. Hier en daar staat in een hoek een ondernemer druk te bellen, want ook nu gaan de zaken gewoon door.

Ondernemers helpen

Tijdens Rabo Meet & Grow brengt de Rabobank ondernemers die op zoek zijn naar financiering in contact met kapitaalverstrekkers uit haar eigen netwerk. ‘Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten, netwerken en hun kennis verspreiden’, legt Eric Zwart uit, Directeur Bedrijven bij Rabobank Assen en Noord-Drenthe. De bank organiseert het evenement namens alle Rabobanken in Noord-Nederland. ‘Ieder goed plan verdient een goede financiering. Soms kun je dat niet als bank alleen doen, maar wel samen met anderen. Het is mooi om ondernemers te helpen en om zo een bijdrage te kunnen leveren. Dat is toch het leukste van ons werk.’ Kapitaalverstrekkers kwamen vanuit het hele land richting Eelde. Zo ook NEOS Direct Lending uit Rotterdam. Het bedrijf verschaft leningen aan het midden- en kleinbedrijf. ‘We werken vaak samen met de bank en kunnen vandaag nieuwe mensen met leuke ideeën ontmoeten’, legt credit manager Anna Marie de Haan uit. ‘We hebben al veel leuke reacties gekregen van ondernemers die echt op zoek zijn naar kapitaal waarmee ze kunnen groeien. Wij helpen ze graag verder.’

Lijnen uitzetten

Eén van de ondernemers die afgekomen is op Rabo Meet & Grow is Jeroen Visser uit Doezum (Groningen). Met zijn bedrijf Virom Aluminium Products ontwikkeld hij de ‘ButlerCase’, een opvouwbare brievenbus voor pakketten. ‘Bezorging van pakketten wordt steeds meer een probleem. Het levert niet alleen irritatie op bij bijvoorbeeld buren, daarnaast is het ook niet altijd milieubewust omdat een pakketdienst soms wel meerdere keren langs moet komen. Dit is allemaal opgelost met de uitklapbare pakkettenbox.’ Tijdens Rabo Meet & Grow hoopt Jeroen Visser iemand te vinden die wil investeren in de ButlerCase. ‘We zijn bezig met een pilot in België en het is een groot succes. De markt is wereldwijd en het is een oplossing voor een maatschappelijk probleem. Het is heel goed dat de Rabobank dit organiseert, want wij kunnen onze naamsbekendheid vergroten, lijnen uitzetten en hopelijk een mooie investeerder vinden.’

Rabo&Co

Tijdens Rabo Meet & Grow is ook de nieuwste financieringsmogelijkheid binnen de Rabobank geïntroduceerd. Per 1 mei start Rabo&Co, een ondernemersfinanciering via vermogende klanten. Mkb’ers kunnen met behulp van Rabo&Co geld lenen van vermogende klanten van de bank. Voor particulieren betekent dit meer rendement over hun spaargeld, terwijl ondernemers zo een bredere toegang tot financiering krijgen. Het nieuwe initiatief stemt Directeur Bedrijven Eric Zwart meer dan tevreden: ‘Het is heel mooi dat particuliere klanten zo mee kunnen participeren in de zakelijke financiering.’ Foto Matchmaking tijdens Rabo Meet & Grow.

Auteur

Albert-Jan Garama