Foto-expositie 'De Ziel van Zuidhaege'

Assen

In Podium Zuidhaege opent op 3 mei om 19.30 uur foto-expositie ‘De ziel van Zuidhaege’. De expositie is het resultaat van een samenwerking tussen de Asser Historische Vereniging en Podium Zuidhaege.

Het gebied, het pand en voormalige bouwwerken op dit terrein kennen een rijke geschiedenis. De foto’s tonen de ontwikkeling van het terrein rondom Podium Zuidhaege vanaf 1841 tot nu, aan de hand van een selectie foto’s uit het archief van de Asser Historische Vereniging. Door de jaren heen in bijna twee eeuwen veranderde de ligging van het pand van een plek aan de rand van de stad met uitzicht over de velden en landerijen naar een podium voor kunst en cultuur dat vrijwel tegen de binnenstad van Assen aanligt. Poldy Koot (Algemeen manager Podium Zuidhaege): ”Deze tentoonstelling is een van de projecten waarmee Podium Zuidhaege zich verder wil verbinden met de stad en haar inwoners. Kunst en cultuur zie ik als de ziel van een stad. De geschiedenis van kunst en cultuur bepaalt een groot deel van die ziel. Daarom hebben we samen met de Asser Historische Vereniging de geschiedenis van deze locatie teruggezocht – van deel van het landgoed Overcingel naar het Wilhelmina Ziekenhuis waar veel Assenaren geboren zijn naar podium voor kunst en cultuur, waar vele Assenaren van jong tot oud zich bekwamen in de schone kunsten – hoe ‘bezield’ kan een plek zijn?” Het complex, waaronder De Schalm, wordt door meer dan 140 verschillende culturele groepen, verenigingen en ondernemers dagelijks gebruikt voor activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Daarnaast zijn er exposities en worden er wekelijks voorstellingen en concerten gegeven. Ook worden er congressen, vergaderingen, workshops en presentaties georganiseerd. De expositie heeft een vaste locatie in Podium Zuidhaege en is dagelijks te bezichtigen.

Auteur

Albert-Jan Garama