Thirsa Plinsinga: 'Chocola en wodka'

Assen

Aankomende zondag strijdt Thirsa Plinsinga (23) uit Assen om de titel Nederlands Kampioen fitness op het Nederlands Kampioenschap Bodybuilding en Fitness in Rotterdam.

Assen - ,,Ik heb gedroomd over Tony Chocolony”, vertelt Thirsa Plinsigna. Ze staat op een streng dieet in de aanloop naar het Nederlands Kampioenschap Bodybuilding en Fitness waar zij aankomende zondag aan meedoet in de categorie ‘vrouwen fitness’. ,,Ik heb er zin in. Onbewust ben ik er al veel mee bezig.” Meestal begint ze een week voor een wedstrijd met ‘slecht’ eten. ,,Ik ga goed op chocola en wodka”, vertelt ze lachend, ,,Bij veel mensen werkt dat niet. Het is een risico, maar ik hou wel van risico’s. Hoe dichterbij het komt hoe meer energie ik krijg. Ik heb geen last van chagrijn of weinig energie als ik laag in mijn vet zit. Ik heb al chocola uitgezocht.” Het lijkt misschien niet logisch om van een streng en gezond dieet over te stappen op chocola en alcohol maar het is wel een bewuste keuze vertelt Plinsinga: ,,Alcohol zorgt voor vochtafdrijving en vrouwen maken testosteron aan door alcohol, en testosteron zorgt weer voor spieropbouw.”

Vleeskeuring

,,De eerste ronde is echt een vleeskeuring”, vindt Plinsinga, ,,Op het podium moet je vier keer een kwartslag draaien zodat de jury je van alle kanten kan beoordelen. En het gaat ook gewoon om je kop, je nagels, je bikini. Je make-up. Alles moet kloppen.” Het grote verschil tussen bodybuilding en fitness zit in de tweede ronde. Daarin moet Plinsinga een ‘routine’ doen, een turnoefening waarin je laat zien dat je naast gespierd ook nog soepel en lenig bent. ,,Dat vind ik het mooie aan de categorie fitness. Het is absoluut een sport. Je moet presteren. Het is niet alleen stilstaan en mooi zijn.” Het Nederlands Kampioenschap Bodybuilding en Fitness kent heel veel categorieën. Allemaal varianten op bodybuilding of fitness. Plinsinga begon in 2014 in de bikini-klasse. ,,Dat was niet helemaal mijn ding”, vertelt ze, ,,Teveel stilstaan en mooi zijn. Daarna ging ik weer kickboksen. Dat is ook echt mijn sport, maar ik moest stoppen wegens een ernstige blessure aan mijn hamstring en knie.” Vanwege die blessure kan ze niet meer op wedstrijdniveau kickboksen, “En omdat ik heel competitief ben wil ik ook niet op recreatief niveau kickboksen. Ik doe nu fitness en daarnaast turn ik. Ik heb de luxe dat ik werk in een sportschool en ik ben een gezonde eter.” Vorig jaar won Plinsinga haar eerste B-klasse wedstrijd en vervolgens kwalificeerde ze zich als A-klasse sporter voor het Nederlands Kampioenschap. ,,Het mooie aan de fitness vind ik dat je naar de wedstrijden toeleeft en er dan moet staan. Je moet er best veel voor doen, maar je hebt het allemaal zelf in de hand. Ik train op mijn minst vijf keer in de week, vaak ook zeven keer. Ik eet veel en vaak, heel veel kip, biefstuk af en toe vis. Ik eet drie keer per dag biefstuk of kip. En veel groentes en fruit. Ik heb zogenaamde hoge dagen en lage dagen. Op hoge dagen eet ik meer koolhydraten.”

'Vies'

Daarnaast maakt Plinsinga gebruik van ‘sportpoeders’, voedingssupplementen zonder kleur, geur en smaakstoffen. ,,Die zijn gewoon vies”, vertelt ze lachend, ,,De meeste dingen die ik neem zijn dan ook in capsulevorm. Het zijn vooral eiwitten en amino’s, bouwstenen voor je lichaam. Eigenlijk moet je het zien als natuurlijke steroïden.” Verleiding om gebruik te maken van onnatuurlijke steroïden voelt Plinsinga niet: ,,Ik weet hoe slecht dat is voor het lichaam. Ik gebruik wel veel supplementen. Die heb ik ook nodig. Als ik zo schoon eet moet ik mijn pilletjes en poeders hebben om op gewicht te blijven.” Mocht Plinsiga komend weekend Nederlands Kampioen worden dan mag ze door naar het Europees Kampioenschap. ,,Daar wil voor gaan. Dan wil ik mijn focus vooral hebben op mijn turnen.” Ze weet dat veel vrouwen daar groter en gespierder. ,,Als ik om die reden niet kan meekomen stop ik ermee. Dan kan ik het voor mijzelf afsluiten. Ik wil niet twintig kilo aankomen door doping te gebruiken. Ik wil ook niet rondlopen als een zombie. Veel mensen in deze sport klagen vaak dat ze zich leeg voelen en geen energie meer hebben. Dat is het laatste wat ik wil. Als ik me zo zou voelen, dan maar geen wedstrijden. Ik heb ook een leven. Ik ga zaterdags vaak gewoon op stap. Dan Bob ik wel en drink een watertje.” ,,Eigenlijk heb ik stiekem nog wel de ambitie om nog een keer als kickbokser in de ring te staan”, bekent de 23-jarge fitness-atleet, ,,Van kickboksen heb ik eigenlijk nooit afscheid genomen. De wens om een keer in de ring te staan heb ik altijd gehad.” Maurice Vos. Foto Maurice Vos.

Auteur

Albert-Jan Garama