Voorjaarswandeling op landgoed Valkenstijn

Assen

Stinzenplanten staan centraal tijdens de IVN-KNNV wandeling op Landgoed Valkenstijn zondagmiddag 23 april. Stinzenplanten komen voor op landgoederen, het zijn voornamelijk voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen.

Eind april staan nog lang niet alle bomen in blad. Veel bosplanten profiteren daarvan. Op de niet-beschaduwde bosbodem van het landgoed kunnen vele soorten in bloei staan zoals lenteklokje, daslook en witte dovenetel. Tijdens de wandeling vertellen de gidsen over de natuur van deze bijzondere plek in Assen. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de 17e eeuw. Het stond aanvankelijk bekend als Vredeveld. Het landgoed kwam in 1842 in bezit van Augustinus van Valkenstijn en zijn vrouw Louise Aubry d'Arancey. Na hun overlijden werd het echtpaar in een graf in de tuin bijgezet. Deze tombe, de enige particuliere begraafplaats in Assen, is alles wat van het landhuis Valkenstijn is overgebleven. Het monumentale huis is afgebroken in 1966 maar de omtrek van het oude landhuis is zichtbaar gemaakt. Aanvang 14.00 uur, vertrek vanaf P Winkelcentrum Vredeveld, Bremstraat 17 Assen. Foto Joke Klosters.

Auteur

Albert-Jan Garama