Half jaar down under

Assen

Een half jaar naar Australië en Nieuw-Zeeland. Dat is wat de 18-jarige Max Vos heeft gedaan. Hiermee maakte hij zijn jeugddroom om te gaan reizen waar.

ROLDE – ,,Ik zit tussen twee studies in. Ik heb werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool gedaan en ga nu naar de universiteit toe. Ik kon daar een jaartje tussenplakken en dat heb ik gedaan. Het was mijn jeugddroom om te gaan reizen.” Hij ging eerst vier maanden naar Australië. ,,Ik heb bij Kilroy Travel een vliegticket geregeld en een hostel in Sydney voor de eerste paar dagen.” ,,Ik wist dat ik een auto wilde kopen en ongeveer welke route ik wilde afleggen. Eerst naar Melbourne, dan weer richting Sydney en dan vooral langs de oostkust naar Carins. “Er zijn daar veel backpackers en ik heb al snel iemand ontmoet die me wilde helpen een auto te kopen.” Met die auto deed hij alles. Hij bouwde er ook een bed in. ,,Ik ben naar een bouwwinkel gegaan en heb gezegd wat ik wilde en heb ik een frame gebouwd. Ik sliep in mijn auto. Ik had een appje met daarop waar je mag staan en daar is het automatisch druk. Het zijn een soort van campings die je mag gebruiken. Na circa 3,5 maand heb ik de auto weer verkocht in Carins en weer terug naar Sydney gegaan.”

Dolfijnen

Max heeft ondertussen ook nog gewerkt als een van deur tot deur verkoper en in hostels voor gratis accommodatie. Hij maakte een aantal bijzondere dingen mee. ,,Bijvoorbeeld als je in je auto wakker wordt en je walvissen en dolfijnen langs de kust ziet zwemmen of een hele zwerm kangoeroes om je auto hebt staan.” ,,Na die vier maanden in Australië ben ik naar Nieuw Zeeland gevlogen. Daar heb ik een busticket geboekt. Die maatschappij heeft een bepaalde route die ze afleggen en je kunt bus op en bus af. Ik ben eerst omhoog naar Auckland gegaan en dan omlaag naar Wellington toe. Er zitten veel Nederlanders op die bus die je ook kunnen helpen met de reis. Op de bus is ook een hostel te boeken. Het was stuk relaxter, want je had minder dingen om over na te denken.” Hij volgde surfles. ,,Skydiven heb ik gedaan en rondgelopen op een gletsjer.” Contact met het thuisfront had Max via een appje op de telefoon. ,,Die volgt je automatisch, mensen thuis kunnen dat volgen en elke andere week deed ik aan Facetimen. Je merkt thuis dat je snel weer in het normale leven zit.” Wel merkt Max dat doordat hij zoveel mensen ontmoet heeft en zoveel gesprekken heeft gevoerd en initiatief heeft genomen dat hij thuis merkt dat het minder moeite kost. ,,Je gaat wat meer erop uit en je maakt nog meer van je dag te maken. Je knoopt met iedereen makkelijker een gesprek aan. Ik raad het zeker anderen aan om te doen, ik zou het zelf ook zo weer doen.” Cindy Houwen Eigen foto

Auteur

Albert-Jan Garama