Triathloon in Loon: ‘al twintig jaar een feest’

Assen

‘Een triathlon, maar dan anders’; was de gedachte achter het sportevenement dat in 1997 in kader van het 700-jarig bestaan van Loon werd bedacht.

‘Een triathlon op zijn Loons, oftewel triathloon’, blikt Ronald Ernens, voorzitter van het eerste uur, terug. In Loon worden de parcours hardlopend, fietsend en kanoënd afgelegd. Zaterdag 8 april om 14.00 klinkt voor de twintigste keer het startschot.

Saamhorigheid

Ernens hoeft niet na te denken wat zo bijzonder is aan Triathloon. ‘Alleen al de prachtige parcours in het stroomdalgebied van de Drentsche Aa. Niet alleen hiervoor komen sporters en bezoekers jaarlijks terug. Maar ook voor de gemoedelijke sfeer, waar Triathloon bekend om staat’, zegt Ernens. De sportieve prestaties zijn mooi, maar niet bepalend. ‘Het is vooral ook de gezelligheid’.

Toppers

Triathloon is een initiatief van voetbalvereniging LEO en atletiekvereniging AAC ’61. Op dit mooiste multi-sport evenement van Noord-Nederland komen bekende en minder bekende sporters van heinde en ver. Voor deze jubileumeditie verschijnen onder meer twee oud-olympiërs Rob Barel en Ingrid van Lubek aan de start. ‘Maar ook de regionale topper Robert Beute is van de partij’, zegt Ernens.

Laagdrempelig

Triathloon heeft startplaatsen voor maximaal 125 individuele deelnemers en vijftien estafette teams. Dat dit evenement zo’n succes is, blijkt al uit het feit dat er moet worden gewerkt met wachtlijsten. Het mooie aan Triathloon is dat het een laagdrempelig evenement is. ‘Iedereen met een beetje conditie kan meedoen’.

Evenement met karakter

Al die twintig ‘Triathloon-jaren’ hanteert Ernens de voorzittershamer. ‘Het concept is in al die jaren niet veranderd. Wel de zaken eromheen, zegt Ernens. ‘In de eerste jaren waren hekken en begeleiders met vlaggetjes voldoende. Nu worden vergunningen aangevraagd. En zijn voor EHBO en het regelen van het verkeer professionals nodig’. Na acht april legt Ernens zijn voorzitterschap neer. ‘Het wordt tijd voor een nieuwe en frisse wind’. Zolang het karakter van Triathloon onveranderd blijft voorspelt Ernens meer jubileumedities. ‘Triathloon hoort bij Loon’.

Auteur

Albert-Jan Garama