Leerlingen Mavo 3 Penta herdenken Franse parachutisten

Assen

Assen - Leerlingen van locatie Penta herdenken aanstaande vrijdag samen met twee veteranen de gesneuvelde Franse parachutisten die tijdens ‘Operatie Amherst’ hun leven gaven voor de bevrijding van Assen.

Het is 7 april 2017 tweeënzeventig jaar geleden dat er door de geallieerden met ‘Operatie Amherst’ werd gestart. In de nacht van 11 op 12 april 1945 konden we Assen officieel bevrijdt noemen van de Duitsers. Om de Franse parachutisten te herdenken die zijn omgekomen bij operatie ‘Amherst’ is er in 1985 een monument gebouwd. Het monument is geadopteerd door het Dr. Nassau College. Het is belangrijk dat onze huidige generatie ook nu nog steeds stil staat bij het herdenken van mensen die zich opgeofferd hebben voor onze vrijheid. Dit jaar wordt de herdenking georganiseerd door leerlingen uit Mavo klas 3A. De leerlingen zijn erg vereerd om dit jaar twee veteranen en hun families uit Frankrijk te verwelkomen om de herdenking bij te wonen. De vereniging Keep Them Rolling zal met een voertuig uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig zijn. Tevens zijn burgemeester Marco Out en militair attachė kolonel Nogrette, vertegenwoordiger van de Franse ambassade, aanwezig. De herdenking start om 10:00 aan de Vaart ZZ in Assen.

Auteur

Albert-Jan Garama