Landelijke BeeBalldag naar Assen

Assen

Asser honkbalvereniging The Pioneers is organisator van het grootste jeugdtoernooi van Nederland: de landelijke BeeBalldag.

Op zaterdag 10 juni vind de jaarlijkse Beeballdag plaats. De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) wees zes verenigingen aan voor de organisatie van de Landelijke BeeBalldag. The Pioneers is een van de aangewezen verenigingen. Aan het Nederlands grootste honk- en softbal jeugdtoernooi doen elk jaar ruim 120 teams en 1100 deelnemers mee. ,,Er moet een speciale reden zijn om voor de organisatie in aanmerking te komen”, vertelt Ruud Franken, “en die reden is dat wij afgelopen jaar een nieuw veld hebben gekregen en dit voorjaar en nieuwe kantine.” In juni en juli vinden daarom allerlei activiteiten plaats bij de Asser honkbalvereniging om de ingebruikname van de nieuwe kantine en het veld luister bij te zetten. Eén van die activiteiten is dus de landelijke Beeballdag.

Spelvariant

BeeBall is een spelvariant van honk- en softbal en is speciaal ontwikkeld voor de jeugd van vijf tot twaalf jaar. In gemixte teams maken de spelers en speelsters op een leuke, veilige en speelse manier kennis met honkbal en softbal. De aangepaste spelregels verhogen de actie in het veld en daarmee ook het sport- en spelplezier. ,,Een van de verschillen is dat je al met vier kinderen een team kunt vormen”, legt Franken uit, ,,Ook wordt niet na drie ‘nullen’ gewisseld. Iedereen komt aan slag en de afstanden tussen de honken zijn korter. De jeugd kent twee leagues: De rookie league en de major league. De spelvariant bij de rookie league kent twee honken en een thuisplaat en wordt de bal vanaf een paaltje geslagen. De major league kent wel drie honken, maar afwijkend van gewoon honkbal is dat de bal wordt opgegooid door de coach.” De vereniging is al volop bezig met de voorbereidingen. ,,De Landelijke BeeBalldag is altijd één groot feest. Het draait niet alleen om het spelen van wedstrijden, maar ook om het maken van nieuwe vrienden en vooral het maken van plezier” vertelt coördinator BeeBall Ruud Franken, “Wij verwachten dat er veel mensen komen. Wij willen dat die goed opgevangen kunnen worden. Daar hebben we veel mensen voor nodig. Alle velden moeten bemand worden. Alle teams moeten begeleidt worden. Het kost best geld om dat te organiseren. Wij zijn nog bezig met sponsoren. Franken is trots dat The Pioneers de landelijke Beeballdag heeft binnengehaald. ,,Wij hebben sinds een aantal jaren een terugloop van leden. We zien dat beeball heel voorzichtig groeit. Wij willen graag toe naar een gezonde beeball-afdeling. Dat zorgt ook voor doorstroming voor de toekomst.” Beeball is nog niet heel bekend en daar probeert de club verandering in aan te brengen: ,,Wij geven clinics op scholen. Langzaamaan groeit de bekendheid met de sport. Kinderen zijn vaak ook enthousiast. Daarom hebben we de scholen ook uitgenodigd voor de landelijke beebaldag.” In Assen staat inschrijving open voor verenigingsteams, basisscholen en gelegenheidsteams. Deelname is mogelijk in twee leeftijdsklassen: 5 tot en met 8 jaar (Rookie League) en 8 tot en met 12 jaar (Major League). Inmiddels hebben alle basisscholen in en om Assen een uitnodiging ontvangen om met één of meerdere teams aan dit evenement deel te nemen. ,,En het kost niks”, vervolgt Franken, ,,Iedereen kan meedoen. Het belangrijkste is dat het gaat om plezier. Daarom worden aan het eind geen prijzen uitgereikt. Iedere deelnemer krijgt een aardigheidje. Zo willen we het plezier voorop stellen.” Maurice Vos.

Auteur

Albert-Jan Garama