De Westeres verhuist (2)

Assen

De Westeres in Beilen is aan het verhuizen. Zowel vandaag als morgen worden de eerste bewoners naar het nieuwe gebouw verhuisd. In Het Gezinsblad een vierdelige reportage hierover. In het tweede deel aandacht voor de voorbereiding.

BEILEN – Clustermanager Geert Jan Vroom, facilitair manager Elke Dijkstra en locatiemanager Astrid van den Bor zijn alle drie nauw betrokken bij de verhuizing. ,,Het uitgangspunt is om voor de bewoner alles zo rustig mogelijk te laten verlopen. We hebben bewoners plaatjes van de appartementen laten zien en aan de hand daarvan konden ze kiezen. De eerste uitdaging is in december geweest. Bewoners konden aangeven op welke etage en in welk gebouw ze wilden wonen en waar ze graag op wilden uitkijken. Die puzzel is in december gelegd. In maart konden de bewoners fysiek het appartement in. Een spannend moment, want hoe wordt er gereageerd. Dat ging heel goed. Iedereen was enthousiast en sommige zelfs tot tranen geroerd.”

Planningen

De tweede stap was hoe de verhuizing georganiseerd zou worden. ,,We hebben samen met het verhuisbedrijf planningen gemaakt. De verhuizing gebeurd per etage, zodat iedereen ’s avonds een buurman of buurvrouw heeft. Dat kan leuk zijn, het kan maar zo zijn dat je nieuwe buren nog van vroeger kent bijvoorbeeld. Er is één groep bewoners geweest die aangaf weer graag bij elkaar op de verdieping te willen wonen.“ ,,De eerste verhuisdag is vandaag, 5 april. In twee dagen gaat gebouw A over. We verhuizen dan in twee dagen 29 bewoners. Vrijdag hebben we een time-out dag en kunnen we eventueel bijschakelen waar nodig. Van maandag 10 april tot en met donderdag 13 april gaat heel gebouw B over en dan is iedereen over. In totaal zijn dan 81 bewoners verhuisd. We hebben bewust gekozen om het zo te doen omdat het Goede Vrijdag is en de familie dan meer vrij is, meer armslag heeft.” Bij de verhuizing zijn er een grote groep vrijwilligers betrokken die van onschatbare waarde zijn. ,,Ze helpen in- en uitpakken en zijn er tot twee weken na de verhuizing om meneer of mevrouw te begeleiden zodat ze altijd iemand hebben om op terug te vallen. We merken ook dat de familie heel bereidt is om mee te helpen.” Zowel bewoners, medewerkers als vrijwilligers zijn op de hoogte gehouden van alles via nieuwsbrieven en informatiebijeenkomsten. ,,De laatste brief was wanneer de mensen overgaan en wie hun vrijwilliger is.” In deel 3 van de reportage komt de verhuizing van de keuken aan bod. Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama