Groninger Mozart Ensemble speelt in de Jozefkerk Assen

Assen

Het Groninger Mozart Ensemble (GME) geeft 8 april in de Jozefkerk een Tsjechisch concert. Er worden nieuw ontdekte stukken gespeeld van Tsjechische componisten uit de 18e en 19e eeuw.

Muziek uit Tsjechië is vooral bekend door componisten als Smetana en Dvořák. Maar er is veel meer schitterende 18e en 19e -eeuwse Tsjechische muziek. Tom Meijer van het Groninger Mozart Ensemble vond in het muziekarchief van het Museum van Visoké Myto originele partituren/partijen. Hij heeft ze uitgeschreven en uitgewerkt. En nu zijn deze werken voor het eerst in Nederland te horen. Het gaat om werken van Bedřich Smetana, Oldřich a Božena, van Antonín Dvořák, Tsjechische Suite, van Johann Baptist Vaňhal, Eja Chori Jubilemus in C, van Antonín Vranický, Jagersmarsen en van Jan August Vitásek, Missa Solemnis in C. Op het repertoire van een orkest dat klassieke muziek uit die tijd centraal stelt, zoals het Mozart Ensemble, mogen de stukken van deze componisten dan ook niet ontbreken. Aanvang 20.15 uur. Kaartverkoop groningermozartensemble.nl. Foto GME.

Auteur

Albert-Jan Garama