Clubkampioenschappen Judoschool Assen met een bijzonder tintje

Assen

Bijzonder trots is Judoschool Assen op hoofdtrainer Peter Baas die afgelopen najaar zijn 6e dan in ontvangst mocht nemen. Er zijn weinig mensen in Nederland die zo hoog gegradueerd zijn. Van de bijna 60.000 leden die Judo Bond Nederland telt zijn er op dit moment maar 49 met de 6e dan.

Voor mensen die het niet weten; als je examen doet voor de zwarte band, dan doe je examen voor de 1e dan. Tot en met de 5e dan blijf je een zwarte band houden maar als je slaagt voor de 6e dan mag je een andere band om namelijk een rood-wit geblokte.

Clubkampioenschappen

Zaterdag om 9:00 uur starten in de dojo de clubkampioenschappen. Wethouder sport van de gemeente Assen zal deze kampioenschappen openen. Voordat hij dat zal doen zal eerst namens de gemeente onze hoofdtrainer toespreken, de enige met 6e dan in Drenthe.

De bond wilde het volgende kwijt

Afgelopen najaar werd Peter Baas gepromoveerd tot 6e dan op basis van zijn inzet en betekenis voor het judo. Peter is bij velen een bekend gezicht. Naast natuurlijk bij de leden van de club waar hij de trainingen geeft, is Peter ook een bekende in het gehele district Noord Nederland. Hij is dan ook geregeld langs de mat te zien als coach. Verder is hij district wedstrijd trainer geweest, zit in de DWOC en de DGCJ, en is een van de Kata techniek trainers. Altijd is hij even enthousiast om een ander iets te leren. Tijdens de uitreiking van de erepromotie kreeg Roel van Alff een paar minuten de tijd om het woord tot Peter te richten. Roel had een paar woorden op papier gezet en na deze lovende worden mocht Peter zijn 6e Dan in ontvangst nemen. Een welverdiende promotie voor een gewaardeerd lid van ons district.

Wat is een 6e dan

De kyu-examens worden afgenomen door de judoclubs. 1e t/m 3e dan-examens worden afgenomen door regionale examencommissies. Alleen 4e en 5e dan-examens worden afgenomen door landelijke examencommissies. De kandidaten van 4e of 5e dan worden beoordeeld door de meesters die 6e of hogere dan hebben. Dangraden boven 6e dan worden meer op grond van verdiensten voor de judosport dan voor exceptionele bekwaamheid in het uitvoeren ervan toegekend. Bij de 6e, 7e en 8e dan is er een afwisselend roodwitte band, bij de 9e en 10e dan een rode band. De behaalde banden worden in een judopaspoort afgetekend.

Auteur

Albert-Jan Garama