Maand van de Filosofie

Assen

Tijdens de landelijke Maand van de Filosofie organiseert MetaForum, de Asser associatie voor cultuur en debat, een zevental activiteiten over de hele maand april. Centraal staat hierbij het thema ‘Rust’.

ASSEN - In MetaForum hebben Humanistisch Verbond, Boekhandel Van der Velde, De Verdieping, Europa’s Rafelende Randen, Stroomdalloge Odd Fellows, Stedelijk Museum Assen (SMAHK), Tegenlicht Meet Up Assen en Zin-in-Zondag zich verenigd met als doel om Assen samen een aantrekkelijk klimaat op het gebied van cultuur en debat te bieden. ,,We hebben jaarlijks twee gezamenlijke activiteiten. Tijdens de Maand van de Filosofie en in november ook een lezing en debat”, vertellen André Staas en Gert Wijlage, beide lid van het kernteam MetaForum. Het thema van de Maand van de Filosofie wordt landelijk vastgesteld en is dit jaar ‘Rust’. Elk jaar wordt er ook een essay geschreven. Dit jaar door filosofe en schrijfster Joke Hermsen met als titel ‘Melancholie van de onrust’ wat ingaat op de rustpunten in je eigen leven. ,,Het essay is een soort inleiding op de maand. Joke toert ook het hele land door. Haar essay is overal te verkrijgen." De opening van de Maand van de Filosofie in Assen is zaterdag 1 april om 16.00 uur in boekhandel Van der Velde en wordt gedaan door de filosoof Thijs Lijster, docent kunst- en cultuurfilosofie aan de Universiteit Groningen en schrijver van het boek 'De grote vlucht inwaarts.' De dag erna spreekt Greta de Wit in De Bron over ‘De samenhang tussen stilte en innerlijke rust.’

Thomas von der Dunk

De bekende cultuurhistoricus Thomas von der Dunk spreekt 7 april over 'Onrust alom in Europa’. Von der Dunk signaleert zeven plagen die Europa teisteren. Eurocrisis, vluchtelingencrisis, nationalistische crisis, democratische crisis, rechtsstatelijke crisis, geopolitieke crisis en religieuze crisis. Daar voegt Von der Dunk nu Donald Trump als achtste plaag aan toe. ,,Eerst is de lezing en in de pauze worden de vragen geïnventariseerd. Na de pauze komen de vragen aan de orde, waarbij Thomas elke vraag uitgebreid beantwoordt.” Verder in deze maand verhaalt Lennart Kolenberg 13 april over ‘Hoe gaan we zelf om met rust en onrust’, geeft Edward van der Tuuk 18 april een beschouwing over ‘Roest Rust’ en is er 23 april een Tegenlicht Meet Up met als titel ‘Uitdagers van de democratie’. De laatste activiteit is een lezing van filosoof Jos de Mul 26 april naar aanleiding van zijn boek ‘Paniek in de Polder. Polytiek in tijden van populisme.’ ,,Iedereen organisatie van MetaForum doet iets vanuit zijn eigen achtergrond. De één benaderd ‘Rust’ filosofisch, de ander meer op het individu, en weer een ander meer politiek of cultureel en daarbinnen zijn ook allerlei variaties. We diepen zo thematisch het onderwerp uit.” Kijk voor meer informatie over de locaties, tijdstippen en eventuele kosten van de activiteiten in Assen tijdens de Maand van de Filosofie op www.metaforumassen.nl. Cindy Houwen Thomas von der Dunk. Eigen foto

Auteur

Albert-Jan Garama