COLUMN Grietje van Selst 'Caravan en quilt'

Assen

Een goed afscheid helpt je verder

En dat is elke keer weer een ander verhaal Halverwege de middag word ik gebeld: ,,Mijn vrouw is ernstig ziek en ik wil graag de dingen voorbereiden. Het kan nog wel een week duren, maar het kan ook met een paar dagen afgelopen zijn. Kunt u vanavond komen?”. Bij de vrijstaande woning met verzorgde tuin staat de man me al op te wachten. ,,We gaan naar de conferenceroom”, zegt hij en loopt voor me uit langs het huis naar de tuin. “In de caravan kunnen we rustig praten. Mijn vrouw ligt in de kamer, zo storen we haar niet. Mijn zoon komt er ook bij.” Met ons drieën zitten we in de rondzit in de caravan. ,,e gingen ieder najaar naar Zuid- Frankrijk, maar het laatste jaar moesten we thuis blijven. Ze wilde nog zo graag, maar de pijn werd te erg.” Ze heeft het er wel over gehad, wat ze wil: Een blankhouten kist, daarop haar meest dierbare quilt. ,,Ik haal ‘m even op”, zegt hij. Een prachtig kunstwerk wordt binnen gebracht. Lapjes met inheemse motieven uit Australië, diverse kleuren, elk met een schaduw van zwarte stof. De mannen laten het met trots zien. Emotioneel worden ze, als ik zeg hoe mooi het zou zijn om een foto daarvan op haar kaart af te drukken. Het zegt zoveel over haar. ,,Ja, ze was altijd in de weer met stukjes stof. Met zoveel geduld en zó precies”. We praten nog een poosje door over haar creativiteit en het naderende afscheid. Als ik de caravan verlaat, weten we dat we elkaar binnenkort weer zullen zien. Dat moment komt sneller dan verwacht. De zoon heeft nog geen tijd gehad om een foto van de quilt te maken. Maar langs de digitale snelweg zijn tekst en foto binnen no time op de goede plek. Het wordt een bijzondere, persoonlijke kaart. Op de kist ligt haar quilt. Meer dan een herinnering. Grietje van Selst De columns van Grietje en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje,‘Bijzondere verhalen over afscheid’, hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama