Tip van de programmeur | Dr. Miracle’s last illusion

Assen

Dr. Miracle’s last illusion

Misschien wel de mooiste voorstelling van het seizoen. In elk geval een voorstelling die een barstensvolle zaal verdient. Waar we het over hebben? Over Dr. Miracle’s Last Illusion. Te zien in DNK. Programmeur van DNK, Annelies Klunder, heeft zelden zo’n lang applaus gehoord als na deze voorstelling. ‘En terecht. Het is een fantastische voorstelling. Het verhaal speelt zich af rond 1900 en gaat over Dr. Miracle, een illusionist die in zijn rondreizend theater het publiek betovert met zijn shows. Tot tijdens één van zijn voorstellingen zijn assistente door een ‘bedrijfsongeval’ om het leven komt. Vanaf dat moment is de illusionist in de ban van de schoonheid van de dood. Of liever: van het moment daarvoor, de overgang van het leven naar het eeuwige licht. Ook hij wil een blik in het eeuwige licht werpen. Daarvoor grijpt hij gruwelijke middelen aan. Hij laat nieuwe assistentes zweven, levend verbranden, ontsnappen uit een waterton of als geest oproepen om een glimp van dat eeuwige licht op te vangen.’ Magisch muziektheater Dr. Miracle’s Last Illusion is een productie van Opera2Day, in samenwerking met het New European Ensemble en De Dutch Don’t Dance Division. Regisseur Serge van Veggel heeft een fascinatie voor illusionisme en de sfeer van het einde van de negentiende eeuw. ‘Occultisme en spiritisme stonden toen sterk in de belangstelling. In de voorstelling smelten opera en illusionisme samen tot een magisch muziektheater. Je hoort betoverende scènes uit opera’s en balletten van Bellini, Offenbach, Verdi, Wagner en Strawinsky. De zangeressen zijn fantastisch: ze brengen een hommage aan het verfijnde belcanto van legendarische operadiva’s uit de tijd van Dr. Miracle, rond 1900. Je waant jezelf in dat fin du siècle door het schitterende decor en de kostuums. Alles is groots: de kwaliteit, professionaliteit en creativiteit. Het is een spectaculaire én toegankelijke voorstelling die je van begin tot eind in de greep houdt. ’ Vrijdag 31 maart, 20.00 uur Grote Zaal. Annelies Klunder, programmeur DNK

Auteur

Albert-Jan Garama